Do 1. rujna 2010. registrirajte se ili prepaid karticu za mobitel bacite u smeće

Do 1. rujna 2010. registrirajte se ili prepaid karticu za mobitel bacite u smeće

13.4.2010. // 24 sata // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Do 1. rujna mobilni operateri moraju popisati korisnike pre-paid kartica uz predočenje osobne iskaznice kako bi se lakše borilo protiv kriminala.

 

 U Hrvatskoj je oko 4,5 milijuna pre-paid korisnika koji će se s osobnom iskaznicom morati prijaviti na prodajno mjesto svog mobilnog operatera do 1. rujna, a svi koji to odbiju, karticu mogu baciti u smeće. Na osnovu pravilnika koji je nedavno donesen, mobilni operateri moraju registrirati sve svoje nove pre-paid korisinike, a postojeći se sami moraju prijaviti. Pravilnik je usvojen na zahtjev sigurnosno-obavještajne zajednice, kako bi se Operativno-tehnički centar (OTC) za nadzor telekomunikacija lakše borio protiv kriminala i korupcije, no Predsjednik Uprave HT-a upozorava da registracija nije rješenje jer svi mogu kartice nabaviti iz okolnih zemalja.
- Obvezna registracija imat će i negativan učinak na poreze, naknade i ostala davanja, ali i na oporavak BDP-a. Upitan je opstanak oko 5 tisuća prodajnih mjesta i oko 10 tisuća radnih mjesta - rekao je Ivica Mudrinić i dodao da će mali trgovci i kiosci izgubiti oko 500 milijuna kuna, dok je o šteti koju će pretrpjeti mobilni operateri teško govoriti.

 

Mudrinić je objasnio kako male trgovine i kiosci, kao najveći distributeri pre-paid kartica, najvjerojatnije neće sudjelovati u registraciji korisnika jer bi se u tom slučaju doveo u pitanje Zakon o zaštiti tajnosti podataka. Mobilne operatere registracija će koštati oko 200 milijuna kuna, odnosno između 40 i 70 kuna po korisniku, piše Net.hr.

Mudrinić je najavio da će s odgovornima pokušati dogovoriti da se obveza uskladi sa zakonskim propisima. Jedina zemlja iz našega okruženja koja je popisala korisnike pre-paid kartica je Mađarska.

 

Foto: ilustracija

 

 

mobilni operateri mobiteli pretplata sim kartica registracija