Dnevnik HRT-a: Kontroverze oko tvornice Rockwool u Istri

Dnevnik HRT-a: Kontroverze oko tvornice Rockwool u Istri

27.10.2007. // HRT // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Priča o tvornici kamene vune Rockwool u Istri i dalje, doslovno, podiže prašinu na poluotoku. Prije nekoliko dana Ministarstvo zaštite okoliša obustavilo je proizvodnju u tvornici i počelo je testiranje uređaja za praćenje onečišćenja. U međuvremenu su zeleni podnijeli novu prijavu inspekciji zaštite okoliša zbog onečišćenja zraka česticama kamene vune.

Cijelu priču od početka prate kontroverze. Od toga da je 75 milijuna eura vrijedna investicija najveće strano greenfield ulaganje u Hrvatskoj, do toga da je riječ o dovođenju prljave industije koju Europa odbacuje.

Tvornica kamene vune, čija je proizvodnja, tvrde stručnjaci, štetna za ljudsko zdravlje i okoliš - usred plodne Pićanske doline. Zbog prekršajnih prijava i zaustavljanja proizvodnje, nepovjerenje građana još je veće. Najglasniji u borbi protiv tvornice ističu da su država i županija još prije njezine gradnje tajnim ugovorom Rockwoolu zajamčile prenamjenu zemljišta i olakšice od 17 milijuna eura.

Najveći je zagovaratelj tvornice, kažu, bio istarski župan Ivan Jakovčić. On to opovrgava. Županija, ističe, nema ništa s Rockwoolovim dolaskom u Istru. Jakovčić priznaje da je posjetio njihovu tvornicu usred španjolskih vinograda. Ovoj pićanskoj ne zamjera štetnu proizvodnju, nego to što joj se dimnjaci nisu baš najsretnije uklopili u okoliš. Jakovčić tvrdi da su tvornicu tražili Ministarstvo gospodarstva i Općina Pićan, koja je time željela pokrenuti gospodarski rast. No ispostavilo se da je siromašna općina Rockwoolu oprostila gotovo 6 milijuna eura komunalnog doprinosa.

Rockwool HRT kontroverze zagađenje zdravlje