Djevojke Matija Vlačić zlatne u odbojci!

Djevojke Matija Vlačić zlatne u odbojci!

30.11.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća i predstavljenog  Nacrta Proračuna za 2024. te otvaranja roka za davanje amandmana, od danas je aktivna i već dobro poznata aplikacija Moj proračun.

Aplikacija prvenstveno služi za informiranje građana o aktualnom proračunu, edukaciji o proračunu kao temeljnom dokumentu lokalne samouprave i o načinu njegova donošenja, ali i kao mjesto participiranja građana u donošenju proračuna.

Gradski proračun je temeljni financijski dokument koji sadrži sve planirane godišnje prihode i primitke te sve godišnje rashode i izdatke Grada. Gradski proračun usvaja Gradsko vijeće, a odnosi se na fiskalnu godinu za koju je donesen. Proračun objašnjava planove i aktivnosti Grada u vezi s korištenjem gradskog novca u fiskalnoj godini.

Jednostavnost aplikacije pruža mogućnost lakog korištenja i razumijevanja određenih stavki Proračuna. Tako je prijedlog gradskog proračuna za 2024. godinu raspoređen po gradskim upravnim odjelima, kojih ima ukupno šest, te kojima je osnovni zadatak da kroz planirane aktivnosti i projekte zadovolje sve potrebe građana u sferi civilnog, društvenog i komunalnog života.

Aplikacija funkcionira tako da korisnik ima mogućnost smanjenja ili povećanja iznosa kod određenih proračunskih stavki. Postoji i mogućnost potpunog ukidanja stavki gdje nije moguće smanjenje ili povećanje, jer ako se aktivnost želi ostvariti mora ići u punom iznosu. Ukupan iznos proračuna se ne može mijenjati, tako da je prije slanja vašeg prijedloga potrebno obratiti pažnju na uravnoteženost, odnosno ukoliko se neka stavka u Proračunu poveća, potrebno je drugu smanjiti kako bi konačni iznos Proračuna ostao na istoj razini.

Proračunska načela kojih se mora pridržavati prilikom izrade i donošenja proračuna su uravnoteženost, načelo jedne godine, jedinstvo i točnost, univerzalnost te specifikacija.

U Labinu vrednujemo dijalog i povjerenje i upravo na tome gradimo rast i razvoj našega grada. Nadamo se da ćete vašim konstruktivnim prijedlozima pomoći u našem radu da razvijamo i jačamo naš grad, grad razvijenog i tehnološki modernog gospodarstva, pune zaposlenosti, mjesto gdje su obrazovanje i stjecanje znanja način života, koje je ugodno i privlačno za život svih naraštaja, temeljen na tradicijskim vrijednostima, kulturnoj i prirodnoj baštini i održivom razvoju.

Aplikacija koja je aktivna od danas i može naći na vrhu stranice labin.hr ili na linku:

https://labin-mojproracun.curiouscat.hr/moj_proracun_app

moj proračun labin aplikacija proračun