Divota harlemske prašine

Divota harlemske prašine

31.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

Bit će nam kao u pustinji! Tko će ljeti živjeti od ove prašine?, pita se Vedran Simić iz labinskog kvarta kolokvijalno zvanog Harlem, ukazujući na neuređen okoliš oko obnovljene zgrade. Stanari su, naime, krajem prošle godine sanirali fasadu i krov posredstvom gradske tvrtke Labinstan, kreditom koji im je mjesečnu pričuvu podigao na blizu 500 kuna, a domaćinstva su mahom zamijenila i barkune. Grad je, pak, tragom inicijative da uz tako osvježene zgrade uređuje okoliš izgradio zidiće koji opasuju mjesto za tzv. zeleni otok. Potonji, međutim, nije zaživio: zemlja koja je, kako reče Simić, ondje istovarena prije dva mjeseca, otad nije taknuta pa vjetar ili nestašni đaci iz obližnje škole njome onečišćuju ulaz u zgradu i prljaju stepenište.


- Moramo zatvarati prozore kad zapuše, osušene crvenice bude posvuda. Ukazujemo na problem, no u Gradu, Labinstanu i komunalnom šeću nas od telefona do telefona. Iz posljednje tvrtke kazali su mi da okoliš neće uređivati do jeseni, da im je sad zemlja pretvrda. Dosad nam je bilo bolje, imali smo cvjetnjak, a izvađene ruže još čekaju da ih vratimo u zemlju, ispričao nam je Simić.


Veli da su iz Grada obećali riješiti i dio iza zgrade, no nisu ga taknuli. Ondje, dodaje, za kiša voda prodire u drvarnice. Žali se Simić da ih nisu poslušali ni kad su savjetovali da umjesto izgrađenih stepenica ostave kosinu, za lakši prilaz, pogotovo zbog invalida. Glas Istre nazvao je »jer više nema smisla čekati nadležne«.


Ovi, pak, poručuju da će travu u Ulici Antona Selana poli markata posijati za desetak dana, a potom riješiti i popratnu hortikulturu. Alen Golja, direktor komunalne tvrtke 1. maj, pojašnjava da ih je prvotno kočila sadnja cvijeća koju obavljaju po Labinu i Rapcu. Ove godine, kaže, kasne s tim jer je loše vrijeme prolongiralo pripreme za uređenje.


Tek predizborno ukazujući na zapuštenost tzv. Harlema poentirati je pokušala gradska oporbena stranka, navodeći ga kao primjer naličja »cvjetnih« nagrada koje je Labin ubrao lani. Ovaj je predio, za nedavnog potpisivanja koalicije s BDSH-om, spomenuo, kao kvart u kojem mahom žive Bošnjaci, i gradonačelnik Tulio Demetlika, najavljujući njegovo uređenje. Prekriva li političku prašinu ona zbiljska?

Igor RADIĆ

Foto: Vedran Simić

vedran simić harlem zelene površine slen golja prvi maj 1.maj