Đir po labinskoj tržnici: Slabija ponuda zbog kiše

Đir po labinskoj tržnici: Slabija ponuda zbog kiše

4.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Obilna kiša poplavila je mnoga polja pa tako i ona Ivana Đanija Ferbokovića iz Čepića i Milana Valkovića iz Karbuna. Za jučerašnjeg posjeta labinskoj tržnici ova dva poljoprivrednika, koji ljetinu iz vlastite proizvodnje ovdje prodaju dugi niz godina, požalila su se da im njive plivaju pa ne mogu doći do uroda.


- Posljednjih dana ponuda nam je slaba jer zbog blata ne možemo ništa brati. Umjesto da ga prodajemo, povrće trune na kampanji. Štetu i manju zaradu već sada osjećamo, a izvlače nas plastenici koji su na povišenom, pa srećom nisu poplavljeni, kazao nam je Ferboković.
Na bankareli njegovog kolege Valkovića pronašli smo crveni radič po 24 kune te matovilac kojemu se cijena u posljednje vrijeme poduplala. Jučer je za deset dekagrama ove zelene delicije trebalo izdvojiti isto toliko kuna, dok je salata bila po 16 kuna.


Cijena špinata i blitve na ostalim štandovima iznosila je 16 ili 20 kuna. Broskva je bila po šest, kauli po 14, kelj pupčar po 18, a brokula po 20 kuna, koliko je trebalo izdvojiti i za korijen celera. Klasična te merlin mrkva koštale su 10 kuna, a po istoj se cijeni prodavala i svježa cikla.
Povrće i voće koje na labinsku tržnicu stiže od raznih dobavljača uglavnom ima konstantnu cijenu. Jučer su pomidorini koštali 34, a rajčica je bila po 20 kuna. Malancani, tikvice i paprika babura koštali su 28, a paprika roga 24 kune. Naranče su stajale osam, deset ili 12, limun 12, a mandarini osam kuna. Za kilogram banana trebalo je izdvojiti deset kuna.

L. SINČIĆ

 

Foto: Ivan Đani Ferboković i Milan Valković

 

Markat tržnica cijene povrće voće