Đir po labinskoj tržnici: skuplja zelenjava

Đir po labinskoj tržnici: skuplja zelenjava

21.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Čedo Vukomanović koji na labinskom markatu već godinama prodaje voće i povrće, uglavnom iz vlastite proizvodnje, jučer je u ponudi imao i vezice žukve ili bekve, kako se u dijalektu najčešće nazivaju grančice vrbe. »Osim što su ekološke, njima se vrlo lako barata. Mnogi ih rado koriste kao nadomjestak različitim špagama ili plastičnim vezicama koje nerijetko nagrđuju i zagađuju okoliš«, kaže Vukomanović.

Ponuda proizvoda bila je jučer ujutro zadovoljavajuća, no zamijetili smo da su cijene neke zelenjave porasle. Kavoli su koštali 16, a cijena blitve iznosila je 16, 18 ili 20 kuna. Salata je bila po 16, putarica 14, a broskva po osam kuna. Za 10 deka zaista lijepog radiča primo tajo trebalo je izdvojiti 10 kuna, ista količina svježeg matovilca stajala je dvije kune manje. Prokulice su bile po 20, poriluk 14, cikla po deset, a crna rotkva po 12 kuna. Naribani kiseli kupus stajao je deset, a kilogram svježeg četiri kune. Neizostavna namirnica gotovo svake kuhinje je luk. Jučer je žbula koštala šest, kapula osam, a glavica bijelog češnjaka kunu. Od izvansezonskog povrća pronašli smo malancane po 28 i tikvice po 24 kune.


Naranča natalija prodavala se po 12, crvena po 10, a »obična« žuta po devet kuna, klementine i limun po 12, a grejp po 16. Različite su i cijene jabuka, od sedam do 15 kuna. Grožđe je po 26, kruške po 20, a kivi po 16 kuna.

L. SINČIĆ

povrće sezona tržnica markat Labin cijene voće