Đir po labinskoj tržnici: Prve svibanjske trešnje

Đir po labinskoj tržnici: Prve svibanjske trešnje

6.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dokazano je da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerojatnije zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, a od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.
Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Zbog toga je idealno voće koje bez susprezanja možete konzumirati ukoliko želite kontrolirati tjelesnu težinu ili smršavjeti. Povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže ubrzanju metabolizma.


U vrijeme cvatnje trešanja mnogi su zbog povoljnih vremenskih uvjeta ukazivali da će ih ovog proljeća biti u izobilju. I zbilja, jučer smo na labinskoj tržnici na naše iznenađenje pronašli prve ovogodišnje trešnje, tzv. majske čerišnje. Iako nisu bile krupne, bilo ih je lijepo vidjeti u kašetama, a još draže okusiti. Cijena im je bila 25 ili 30 kuna po kilogramu.
Ponuda ostalog voća bila je klasična, a ni cijene se odveć nisu razlikovale od prošlotjednih. Mandarini i crveni grejp bili su po 16, limun po 12, a naranče devet kuna. Dok je za krušku sorte abata trebalo izdvojiti 20, vilijamovka je bila za dvije kune jeftinija. Cijena jabuka kretala se od desetak do 15-ak kuna, a banane su stajale deset ili 12 kuna.


Ponuda povrća uskoro će biti sve bogatija pa već sada među nove artikle možemo svrstati mahune čija je cijena jučer iznosila 38 kuna. Crveni radič bio je po 30, salatina po 50, a od ostale zelenjave nudili su se blitva i špinat po 12 kuna. Malancane su stajale 28, rajčica 18, a krastavci i tikvice 16 kuna. Korijen koromača koštao je 24 kune. Od samoniklog bilja zamijetili smo svežnjeve šparuga po 25 ili 30, leprina po 15 i bljušta po deset kuna.

L. SINČIĆ

markat tržnica cijene povrće voće trešnje