Đir po labinskoj tržnici: prve mandarine po 14 kuna

Đir po labinskoj tržnici: prve mandarine po 14 kuna

24.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Osim što ima snažnu antioksidacijsku moć, nar, mogranj ili šipak posjeduje i veliku nutritivnu vrijednost. Smatra se da je uz grožđe, maslinu, smokve i datulje nar jedna od prvih kultiviranih voćki uopće. Iako smo u jesen kročili prije tek dva dana, jučer smo u ponudi labinske tržnice već pronašli nar. Cijena po kilogramu iznosi 16 kuna. Ako se odlučite za kupnju, preporučamo da odaberete teži i okrugli plod, veličine naranče, jer veći plodovi osiguravaju i više soka. I još jedna napomena: nar ne dozrijeva nakon što se ubere pa tijekom skladištenja neće postati slađi i sočniji. Ipak, može se na suhom i hladnom mjestu čuvati gotovo mjesec dana.

Voće koje će tijekom nadolazećih mjeseci biti neizostavni dio naše prehrane svakako su mandarine. Pronašli smo ih na mjesnoj tržnici, a ljubazna prodavačica Marina Širol rekla nam je da je to prva ovogodišnja pošiljka, pristigla iz Metkovića. Trenutna im je cijena 14 kuna. Dobra je i ponuda ostalih agruma - dok je jučer za kilogram crvenog grejpa i limuna trebalo izdvojiti 16 kuna, naranča je bila dvije kune jeftinija. Crno stolno grožđe koštalo je 20, a bijelo 18 kuna. Kruške, kivi i domaća nektarina stajali su 20, dok su breskve bile 18 kuna.

Dolaskom jeseni ponuda »zelenjave« sve je bolja pa smo jučer pronašli kelj po deset, kaule po 16 te brokule po 18 kuna. Salata je bila po 12, a korijen koromača, također bogat raznim vitaminima, koštao je 14 kuna. Dok je za kilogram kiselog kupusa trebalo izdvojiti osam ili deset kuna, svježi se mogao kupiti za pet kuna.

L. SINČIĆ


Markat tržnica cijene povrće voće ponuda mandarine jesen