Đir po labinskoj tržnici: Prokulice kao prilog mesu i ribi

Đir po labinskoj tržnici: Prokulice kao prilog mesu i ribi

18.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Cijene mnogih proizvoda na markatu gotovo su se izjednačile. Jučer je tako na labinskoj zelenoj tržnici za kilogram svježe salate, crvenog radiča, špinata i blitve trebalo izdvojiti 20 kuna, što je za ovo doba godine gotovo uobičajeno.
Prokulice odnosno kelj pupčar, kako ih još zovu, koštaju oko 15 kuna. Ovo povrće, koje je u nas već postalo uobičajena namirnica, vrlo je zdravo i jednostavno se priprema. Dovoljno ga je tek malo prokuhati u slanoj vodi ili na pari, zatim ga 10-ak minuta propirjati na maslinovom ulju i malo maslaca te ga po želji posoliti i popapriti. Tako pripremljeno najčešće se poslužuje kao prilog mesu ili ribi.


Ponuda ostale zelenjave bila je uobičajena. Dok je za deset dekagrama matovilca pakiranog u vrećice trebalo izdvojiti sedam ili osam kuna, kilogram broskve koštao je deset kuna. Cijene različitih sorti luka kretale su se od šest do deset kuna. Poriluk je bio 15-ak, a vezica mladog luka stajala je pet kuna. Mrkva i svježa cikla bile su po deset, a naribana kisela repa po 12 kuna. Cijena glavice svježeg kupusa varirala je pa je na različitim bankarelama kilogram ovog izuzetno zdravog povrća stajao pet, šest ili sedam kuna.
Među voćem su najprodavaniji agrumi, čija je ponuda tijekom zime bila vrlo dobra. Cijene su im pale pa ine sorte naranči koštaju devet, deset ili 12 kuna, a isto je toliko trebalo izdvojiti i za kilogram limuna. Cijene jabuka također su različite, a kretale su se od sedam do 15-ak kuna. Banane su koštale devet kuna.

L. SINČIĆ

markat tržnica cijene povrće voće