Đir po labinskoj tržnici: Maslačak kao lijek

Đir po labinskoj tržnici: Maslačak kao lijek

1.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Divlja samonikla biljka koja se prodaje pod nazivom divlji radič u rano je proljeće često u ponudi na našim tržnicama, pa smo ga i jučer pronašli na ovdašnjem markatu po cijeni od 20 kuna. Zapravo, ne radi se o radiču, već maslačku koji spada u najraširenije livadne biljke, a koristi se u medicini i za jelo.

Nudimo vam nekoliko savjeta o branju ove vrlo zdrave biljke. Bere se dok još ne cvate jer su tada listovi manje gorki. Bolje je brati lišće biljke koja raste u hladu jer je sočnije i manje gorko u odnosu na lišće one koja je tijekom rasta izložena suncu. Poboljšava metabolizam i čisti krv te se preporuča za reguliranje probave.

Jedna od njegovih karakteristika je i ta da olakšava izlučivanje znoja te općenito osvježava i jača organizam.
Kako maslačak pripremiti za jelo? Najzdraviji je tek malo prokuhan u slanoj vodi. Ohlađenog pripremite na salatu i servirajte kao prilog glavnom jelo.
Od proljetnih delicija jučer su na tržnici u ponudi bile šparuge po cijeni od 35 kuna, dok je vezica mladog luka koštala pet kuna. Kilogram češnjaka koštao je 60, a žbule sedam ili osam kuna. Mrkva je deset, a korijen celera 16 kuna. Posljednji iznos trebalo je izdvojiti i za kilogram špinata i blitve, dok su matovilac ili radič primo tajo bili po 50 ili 60 kuna. Cijena različitih zelenih salata kretala se od 12 do 15-ak kuna. Od noviteta pronašli smo artičoke po 40 kuna.


Za kilogram rajčice jučer je trebalo izdvojiti 18, za krastavce 22, tikvice 24, a za paprike 28 kuna.


Pored standardnih agruma – limuna (12), mandarine (16), klementina (18), naranči (devet, 12) te crvenog i žutog grejpa (16), zamijetili smo i klemevile po cijeni od 18 kuna. Kivi je koštao 16, a košarica jagoda 12 kuna.

L. SINČIĆ

Markat tržnica cijene povrće voće