Đir po labinskoj tržnici: Mandarina - ukusno i zdravo voće

Đir po labinskoj tržnici: Mandarina - ukusno i zdravo voće

5.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Mandarina najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću, posebno na temperature ispod ništice. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti mandarina.

Iako smo ih jučer na labinskoj tržnici pronašli u velikim količinama, a cijena im se kreće od pet do sedam kuna, danas vam donosimo fotografiju snimljenu u jednom od raških vrtova, kao dokaz da jako dobro uspijeva i kod nas. Vlasnik sedmogodišnje sadnice pohvalio se odličnim urodom - 68 mandarina, što bi više ili manje iznosilo desetak kilograma, dostatno za četveročlanu obitelj.


Iako se agrumi uglavnom konzumiraju na klasičan način, mi vam nudimo recept za tortu od mandarina. Miješajte 150 grama šećera, dva žumanjka, sok i koru limuna dok smjesa ne postane pjenasta. Brašnu (120 grama) u koje ste dodali pola žlice kvasca dodajte i snijeg dva bjelanjka. Pecite pet minuta u vrućoj pećnici, a 30 minuta na umjerenoj temperaturi u podmazanoj teći.

Dok se tijesto peče, izmiješajte 30 grama brašna s 1/4 mlijeka te na pari kuhajte pet minuta. Dodajte sok i naribanu koru jedne mandarine, 25 grama maslaca, jaje i 50 grama šećera. Smjesu miješajte dok ne zavre, a potom pustite da se ohladi. Tortu razrežite, navlažite sokom jedne mandarine pomiješanim s dvije žlice šećera u prahu te namažite jednim dijelom kreme, poklopite pa premažite ostatkom. Tortu pospite nasjeckanim lješnjacima. Komadiće mandarine skuhajte s 50 grama šećera i dvije žlice vode, pa njima ukrasite tortu.
Cijena jabuke jučer se kretala od pet do 15 kuna. Kruške su bile po 16 ili 18, a voće čija je cijena tijekom čitave godine najstabilnija je banana čija je cijena deset kuna, a pomikaka 24.


Cijena špinata ugodno nas je iznenadila - 10 kuna, a za blitvu je bilo potrebno izdvojiti nekoliko kuna više. Sezona je zelenjave. Na bankarelama smo pronašli brokulu i kavole (deset), broskvu (osam), kelj pupčar (20), zelenu salatu (10 - 12), crveni radič (20) te divlju rigolu (70 - 80).

L. SINČIĆ

Markat tržnica cijene povrće jesen voće ponuda