Đir po labinskoj tržnici: košarica ribiza po 15 kuna

Đir po labinskoj tržnici: košarica ribiza po 15 kuna

11.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ako u labinski markat uđete na glavni ulaz, ne možete zaobići štand za kojim svakoga jutra kupce dočekuje Edo Sergo. Ovaj vrlo uslužni i ljubazni mjesni proizvođač voća i povrća jučer je na svojoj bankareli prodavao kruške, tzv. julsku ljepoticu koju, kako nam je Edo rekao, zbog slatkastog okusa i sočnosti mnogi rado kupuju. Kilogram ovog voća stajao je 24 kune. Isti iznos ili pak dvije kune više potrebno je izdvojiti za trešnje, dok su višnje po 20 kuna. Na istom smo štandu među ostalim proizvodima pronašli mladu mrkvu po 10 i mladi krumpir po sedam kuna.
Prošetavši po markatu, koji nije bio odveć posjećen, neugodno smo se iznenadili cijenom limuna, koji stoji čak 22 kune po kilogramu.

 

Naranča je po 13, a grejp po 14 kuna. Ipak, obradovala nas je vijest da su cijene sezonskog povrća pale za nekoliko kuna. Rajčica je koštala 15, tikvice su bile po 10, a cijena krastavca ovisno o kvaliteti iznosila je osam ili 10 kuna. Malancane su koštale 18 kuna. Od prošlog tjedna za šest kuna niža je cijena mahuna, koje su se jučer prodavale po 24 kune. Kauli su bili po 14, brokule po 20, a zelena paprika 26 kuna. Mlada kapula i luk koštali su 10, dok za vezicu mladog luka trebalo izdvojiti pet kuna. Zelene salate, špinat i blitva nudili su se po desetak, crveni radič po 20, a rigola po 50 kuna.


Obilna ponuda voća na mjesnoj tržnici zadovoljit će svačiji ukus i džep. Kao i tijekom čitave godine, najjeftinije voće bila je jabuka. Za kilogram kraljice voća, ovisno o sorti, treba izdvojiti od sedam do 15 kuna. Banane su bile po osam ili deset, a kruške vilijamovke 16 ili 18 kuna. Stigla je i lubenica - kilogram angurije, koja će tijekom ljeta biti omiljeno voće mnogih, prodavao se po 10 kuna, a melon je šest kuna skuplji. Marelice su bile po 24, a breskve i nektarine po 20 kuna. Kivi je koštao 24 kune. Najskuplje voće i dalje je stolno grožđe - crno je bilo po 34, a bijelo i rose po 30 kuna. Košarica ribiza težine 25 dekagrama stajala je 15 kuna.
Koštuničavo i suho voće na labinskoj se tržnici uvijek može pronaći. Kilogram lješnjaka u ljusci prodaje se po 40 kuna, očišćeni orasi koštali su 60, a mendule 90 kuna. Cijena suhog grožđa iznosila je 25 ili 30 kuna.

L. SINČIĆ

Labin tržnica markat cijene ribiz limun proizvodnja povrće voće