Đir po labinskoj tržnici: klip trukinje 4 kune

Đir po labinskoj tržnici: klip trukinje 4 kune

2.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Cijena dagnji kretala se lani od 18 do 20 kuna, a jučer smo ih u labinskoj ribarnici pronašli po 23. Unatoč poskupljenju vjerujemo da će ove školjke i dalje biti sastavni dio objeda i gastronomske ponude brojnih ljetnih fešti i manifestacija.
Dok je za vrijeme našeg posjeta ribarnici na jednom kamenom stolu mjesna prodavačica čistila već prodane primjerke mola, čija se cijena kreće do 20 do 60 kuna, kolegica do nje u kašetama je slagala ostatak švoja koje dotad nije uspjela prodati. Iako im je špica sezone između studenog i siječnja, pokoja švoja »padne« i sada. Nešto manji primjerci, koji su po riječima mnogih sočniji od velikih, jučer su koštali 80 kuna. Isti iznos trebalo je izdvojiti i za kilogram orada i brancina.

 

Losos je koštao 95, raža, pas, škombri i sipa 60, a plavica i miješana riba za brodet 40 kuna. Cijena škarpoča bila je 35, a sardona 20 kuna. Najvišu cijenu i dalje su držali škampi po 240 kuna te upola jeftinije kozice.
Pri pomisli na kukuruz mnogi se nerijetko vrate u djetinjstvo kad su ovu biljku izuzetno slatkastog okusa rado brali s nonićem u polju, a potom još slađe pojeli noninu maneštricu i kao nagradu za trud i marljivost na koncu dobili klip trukinjice. Da, kukuruz je počeo sazrijevati i jučer mu je cijena po komadu iznosila četiri kune.


Da će s dolaskom toplijeg vremena i viših temperatura cijene povrća i voća biti sve niže uvjerili smo se jučer, kad je markat bio dobro posjećen. Kupovale su se domaće breskve i nektarine po 20 i 22 kune, uzgojene u središnjoj Istri, te šljive i kruškice po 18 kuna. Pronašli smo i smokve čija je cijena od prošlog tjedna nešto niža te iznosi 25 kuna. Ananas je bio po 18, dinja po 15, a crveni grejp po 14 kuna. Banana je stajala 9, jabuka od 7 do 15, a bijelo i crno stolno grožđe 30 kuna.
Svježi mladi kupus bio je po pet kuna po kilogramu, a za istu količinu brokula trebalo je izdvojiti 15 do 20 kuna. Od prošlog tjedna cijena mahuna je pala pa je jučer iznosila 20 kuna. Zelene salate, blitva, svježa cikla, mlada mrkva i krastavci koštali su 10, a pomidori 12 kuna. Rigola i radič primo tajo su bili po 50 kuna. Za mladi krumpir trebalo je izdvojiti od 4 do 6 kuna, a za kilogram graška u lupi 16. Krastavci su koštali od osam do 10 kuna.

L. SINČIĆ

voće šljive cikla Markat tržnica cijene povrće kukuruz trukinja