Đir po labinskoj tržnici: Klementine po 14 kuna

Đir po labinskoj tržnici: Klementine po 14 kuna

26.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Klementina je nastala križanjem mandarina i naranči, a na tržnici smo je pronašli po cijeni od 14 kuna po kilogramu. Kreativna kuhinja omogućuje spajanje slatko-slanih okusa, čega u istarskoj kuhinji uglavnom nema pa vam nudimo recept kako pripraviti rižot s klementinama.
Usitnite i propirjajte luk na maslinovom ulju, dodajte 200 grama riže, posolite, popaprite i dodajte povrtni temeljac. Pustite da se kuha na laganoj vatri. Kad riža upije tekućinu, povremeno podlijevajte toplom juhom od povrća.

Nakon 15-ak minuta dodajte očišćene i sitno narezane klementine, malo maslaca i ribanog parmezana, promiješajte i nakon nekoliko minuta maknite s vatre. Pospite peršinom i poslužiti toplo s preostalim parmezanom.


Među agrumima najjeftinije su mandarine koje su jučer koštale šest, dok je za crveni grejp trebalo izdvojiti 18 kuna. Domaći limun uzgojen na jugu Hrvatske koštao je 16 kuna, kivi je bio po 4, nar 16, a cijena pomikaka iznosila je 20 ili 24 kune. Za grožđe je trebalo izdvojiti 18, a za jabuke od sedam do 15-ak kuna.
Dobra ponuda povrća ne jenjava, ima ga na pretek i nije skupo. Dosjetljivi trgovci svoje proizvode jučer su nudili i po akcijskim cijenama. Glavica kelja, brokule i cvjetače stajala je svega pet kuna. Kilogram svježeg kupusa bio je po tri kune. Sunčica, rigola i radič primo tajo koštali su 50 ili 60, a indivija deset kuna, koliko je trebalo izdvojiti i za bliltvu i špinat, dok je crveni radič koštao 14, 16 ili 20 kuna.

L. SINČIĆ

Markat tržnica cijene povrće jesen voće ponuda