Đir po labinskoj tržnici: jeftiniji kukuruz i malencani

Đir po labinskoj tržnici: jeftiniji kukuruz i malencani

13.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dean Bon iz Kaldira, jedan od prodavača na labinskoj zelenoj tržnici, voćarstvom se bavi od 1990. godine, a ovaj, kako sam kaže, zahtjevan i plemenit posao naslijedio je od djeda Joakima.
- Moj je pokojni nono bio jedan od prvih voćara u Istri. Koliko je bio poduzetan govori i činjenica da je prvi koji je najprije magarcem iz rodnog Kaldira do Poreča, a potom odatle parobrodom do Pule dopremao voće, ne bi li ga Puležani svakodnevno dobivali svježe. Njegovim je stopama krenuo moj otac, a sada to činim ja. Prije Labina, svakog jutra voće dopremim na obiteljski štand na pulskoj tržnici pa nastavim dalje. U proizvodnji voća sudjeluje čitava obitelj i nerijetko nam je radni dan kratak.

 

Ipak, to nam je u krvi i stopljeno s našim životima. Iako su za sve što činimo da bismo poboljšali kvalitetu i količinu uroda potrebna velika ulaganja, žrtve i odricanja, veseli me svaka ubrana jabuka ili kruška, a sudeći po prodaji našim su proizvodima zadovoljni i kupci, ispričao nam je srdačni Dean. Jučer je na svojoj bankareli nudio šljive po 10 i jabuke po 12 kuna, a iz već poluprazne kašete širio se miris nektarina, koje su stajale 20 kuna.


Daljnji đir po labinskom markatu donio je poneku novost. Pala je cijena kukuruza, koji sada košta kunu i pol po komadu. Znatno niža cijena malancana - 12 ili 5 kuna, ovisno o štandu - zasigurno će obradovati ljubitelje ovog povrća. Za kilogram pomidora trebalo je izdvojiti pet ili šest kuna, a tikvice su stajale osam. Poriluk je bio po 26, crvena paprika po 34, a fažoleti po 14 kuna. Za kilogram lubenice trebalo je izbrojiti tri kune, dok melon košta dvostruko.

L. SINČIĆ