Đir po labinskoj tržnici: »Hrana bogova« kao jesenska delicija

Đir po labinskoj tržnici: »Hrana bogova« kao jesenska delicija

29.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Bliži se kraj listopada, mjeseca u kojem, kako mu i ime govori, s drveća otpada lišće. Zbog tople jeseni ove je godine ta pojava zakasnila, pa mnoga stabla još uvijek krase ogrtači raznih boja. U nekima od njih skrivaju se jesenski plodovi, koji s promicanjem vremena postaju uočljivi te vrtu i okućnici daju dekorativan štih.


Budući da dugo u zimu može ostati na drvetu, pravi je gušt pomikaki ubrati u studenom ili prosincu kada je sve drugo voće već odavno ubrano. On se kod nas uglavnom uzgaja pojedinačno, posebice u Istri i Dalmaciji, a na tržište dolazi iz uvoza. Pri kupnji je potrebno odabrati lijepe, neoštećene plodove, upravo onakve kakve smo jučer pronašli na labinskoj tržnici po 24 kune. Ukoliko ih kupite ili uberete nezrele, ostavite ih na sobnoj temperaturi i konzumirajte kad omekšaju. Pomikaki u prijevodu s japanskog znači hrana bogova, a naziva se još i japanskom jabukom. Podrijetlom je iz Kine, a u Japanu je nacionalna voćka. Ta niskokalorična namirnica u Europu je stigla u 15. stoljeću i u nas je sve popularnija. Boja joj se kreće od žutonarančaste do tamne narančastocrvene, što ovisi o zrelosti ploda. Zrelo meso vrlo je sočno i pomalo želatinozno, pa se najlakše konzumira malom žlicom.


Cijene ostalih proizvoda kojih u ovo doba godine ne manjka pomalo se razlikuju od prošlotjednih. Dok se špinat može kupiti po 20 ili 12 kuna, ovisno o štandu, cijena blitve konstantnija je te iznosi 10 ili 12 kuna. Crveni radič košta 20, a divlja rigola 50 kuna. Matovilac i radič primo tajo ovdašnji prodavači najviše nude u najlon-vrećicama po 10 dekagrama koje koštaju sedam ili osam kuna. To je količina dovoljna za miješanu zelenu salatu u koju se može dodati indivija. Ona je jučer koštala 12 kuna, a toliko su stajali brokuli i kauli.


Agrumi su trenutno najaktualnije voće. Cijena mandarina iznosila je sedam, naranči 12, limuna 14, a grejpa 16 kuna. Posljednji iznos ili dvije kune više trebalo je izdvojiti za kilogram krušaka, dok se cijena jabuka kretala od tri - koliko su koštale one sazrele u voćnjacima ovdašnjih prodavača i uzgajivača - do deset kuna.

L. SINČIĆ

agrumi Markat tržnica cijene povrće jesen voće ponuda pomikaki