Đir po labinskoj tržnici: grančica bosiljka dvije kune

Đir po labinskoj tržnici: grančica bosiljka dvije kune

23.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - U jučerašnjoj smo šetnji markatom uočili natpis na kašeti s kraljicom voća, a na kojem je pisalo »nova jabuka«. Pomalo zbunjeni, u prvi smo mah pomislili da je riječ o sorti jabuke, ali nam je uvijek nasmijani Edo Sergo rekao da su to jabuke koje su nedavno rodile.

Na obližnjem smo štandu pronašli bosiljak koji po grančici košta dvije kune. Koristi se kao začin, napose za tzv. pesto genovese koji se već pripremljen može kupiti u trgovini, a poslužuje se kao umak za tjesteninu.
Ako ste vični pripremi domaćih umaka otkrivamo vam način pripreme ovog, izuzetno ukusnog - u mikseru samljeti tridesetak opranih listića bosiljka, režanj češnjaka, deset dekagrama pinjola i parmezana te maslinovo ulje, i po potrebi dodati soli i papra.
Kiša koja je proteklih dana mnoge obradovala rezultirala je i obilnim urodom povrća, čije su cijene sve niže. Jučer su tako rajčica, paprika, tikvice i krastavci koštali šest ili osam kuna, za kilogram malancana bilo je potrebno izdvojiti oko deset kuna, domaća mrkva i svježa cikla bile su po deset kuna, a mladi kupus dvije kune manje. Ovisno o veličini, krumpir košta tri i pol ili četiri kune, a fažoleti 14 do 18 kuna. Za klip kukuruza šećerca treba izdvojiti dvije kune.


Cijena marelica nešto je niža od prošlotjedne i iznosi 24 kune. Kruške i domaća breskva su po 18, a šljive po 14 i čak 20 kuna. Dinja košta 10 kuna, lubenica pet ili šest, a košarica malina i kupina od 250 grama 15 kuna. Cijena agruma i dalje je visoka: za crveni ili žuti grejp treba izdvojiti 16, za limun 20, a za limetu čak 38 kuna.

L. SINČIĆ

povrće voće Markat tržnica cijene ponuda