Đir po labinskoj tržnici: dunje po 20 kuna

Đir po labinskoj tržnici: dunje po 20 kuna

17.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na portugalskom jeziku naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje. Ovo voće, koje osim za kulinarske, služi i za dekorativne svrhe, uvelike asocira na prošlost kada su ga bake stavljale na ormare da bi prostorije odisale svježinom. Pored slatkih jela, dunja može biti i sastavni dio glavnog obroka. Što i kako ih pripremiti? Narežite ih na kockice i stavite kuhati u kipuću vodu. Kuhajte deset minuta, ocijedite, a zatim propasirajte. Dodajte vrhnje, sol, papar, muškatni oraščić, parmezan i zagrijte dok ne zakipi. Umak poslužite uz pečeno meso i njoke od krumpira.


Iako ih u ponudi nema često, jučer smo dunje pronašli na labinskom markatu. Prema riječima prodavača koji ih uzgaja na vlastitoj kampanji, njegove su dunje hibridne te su nešto veće od klasičnih i duže traju. Miris im je intenzivan, a jučer je kilogram kunja, kako ih neki zovu, koštao 20 kuna. Od sezonskog voća u ponudi je bio nar po istoj cijeni, mandarini i naranče po sedam ili osam te limun koji doseže 14 kuna. Jabuke koštaju od šest do 15-ak kuna.


Cijena brokula od ovog je tjedna viša te sada iznosi 16 kuna. Komad kaula i broskve stoji pet, dok je kilogram broskve šest, a glavica kiselog kupusa deset kuna. Deset kuna treba izdvojiti i za kilogram naribanog kupusa, dok su naribana repa i blitva po 12 kuna. Špinat i putarica su po 14, a motovilac i radič primo tajo po 80 kuna. Svježa cikla, crvena i merlin mrkva koštaju deset kuna.

L. SINČIĆ

tržnica cijene povrće voće Markat