Đir po labinskoj tržnici: domaća jabuka 12 kuna

Đir po labinskoj tržnici: domaća jabuka 12 kuna

9.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Već na samom ulazu u labinski markat jučer smo zamijetili niže cijene namirnica. Jedan je prolaznik doviknuo: »Piši, piši, sada je se ceneje. Sada ćemo si biti kuntenteji.«
I zbilja. Na naše i zadovoljstvo kupaca, kojih je jučer u ranim jutarnjim satima na markatu bilo podosta, pronašli smo pomidore za koje je bilo potrebno izdvojiti osam ili 10 kuna. Pored onih iz Dalmacije, bili su to pretežno pomidori ovdašnjih uzgajivača koji, sudeći prema količini i kvaliteti plodova, mogu biti zadovoljni s ovogodišnjim urodom. Vrlo česta namirnica ovih dana su i tikvice.

 

Cijena im je od šest do osam kuna po kilogramu, količini dovoljnoj za spremanje jednostavnog recepta: na maslinovom ulju lagano ispržite luk te dodajte nasjeckane tikvice, posolite i dodajte papra po želji te pirjajte 15–ak minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Napominjemo da nije potrebno dodavati vodu jer je tikvice sadrže u velikoj količini. Pri kraju pripreme dodati dvije do tri žlice kiselog vrhnja ili mnogih kućanicama omiljenu panu. Kada je jelo gotovo, servira se kao prilog mesu, a mi preporučamo da ga izmiješate s tjesteninom.
Uz tikvice se često spominju malancani. Jučer smo ih pronašli na brojnim štandovima po cijeni od 16 kuna. Paprika je koštala 14, 18 ili 20 kuna, a krastavci šest ili osam kuna. Mladi špinat bio je po 10, a zelene salate oko 12 kuna. Cijena rigole konstantna je tijekom cijele godine - 50 kuna. Cikla je bila osam, mlada kapula deset, a »kunpir«, kako smo pročitali na jednoj bankareli, koštao je pet kuna.


Jabuka iz uvoza bila je od sedam do 15-ak kuna, a domaća, od ovdašnjih uzgajivača, 12. Šljive su bile po 16 ili 18, breskve i nektarine 20, a marelice po 24 kune. Cijena melona iznosila je 12, a lubenice upola manje. Za kilogram kruškica trebalo je izdvojiti 18 kuna.

L. SINČIĆ

Markat tržnica cijene povrće voće jabuke