Đir po labinskoj tržnici: Cuke ukusne za jelo

Đir po labinskoj tržnici: Cuke ukusne za jelo

22.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dok u jesen šume i vinograde krasi lišće široke lepeze boja, u poljima se nerijetko ističu bundeve, cuke, neobičnih oblika, veličina i boja. Od njih, međutim, možemo spraviti ukusno slatko ili slano jelo. Prednost ove namirnice je mala kalorijska vrijednost, a ona je i jeftina te se može pripremati na mnoge načine, primjerice, s njokima.
Kod ovog jela vrlo je bitno na komadiće nasjeckanu cuku dobro pirjati da bi postala mekana, sočna i ukusna. Potom se zajedno s prethodno skuhanim krumpirovim njokima i mozzarellom zapeče u ugrijanoj pećnici 15-ak minuta. Posebnu aromu jelu daje bučino ulje kojim se prije pečenja namaže posuda.


Ovu smo namirnicu jučer pronašli na mjesnom markatu. Veličine standardne lubenice koštala je 20 do 30 kuna. »Cuka iman cilu kampanju, ma je ne znan prontat za užinu. Lipe su i prodajen ih čuda. Niki ih jidu, a niki iz zamu za ukras«, rekla nam je simpatična prodavačica preko puta čijeg smo štanda pronašli još jedan jesenski plod.
Riječ je o pomikakima koji su po kilogramu koštali 24 kune. Kivi, nar, kruške i citron stajali su 16, a naranče, limun i šljive 14 kuna. Cijena mandarina osjetno je pala i jučer je iznosila sedam kuna.

Grožđe sorte rose stajalo je 20, a muškata 18 kuna. Banana je bila po devet, a kilogram domaćih jabuka kretao se od tri do sedam kuna. Za kilogram repe trebalo je izdvojiti šest, a cikle deset kuna. Svježi kupus koštao je četiri, a kiseli deset kuna. Brokuli su bili po 16 ili 20, kauli po 10 ili 15 kuna. Blitva je stajala deset, indivija 12, a kilogram matovilca i radiča primo tajo 70 ili 80 kuna.
U ponudi se još uvijek mogu pronaći ljetni proizvodi - tikvice po 16 i krastavci po 14 kuna.

L. SINČIĆ

Markat tržnica cijene povrće jesen voće ponuda