Đir po labinskoj tržnici: Brokula osam, a prokula 20 kuna

Đir po labinskoj tržnici: Brokula osam, a prokula 20 kuna

19.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Iako smo tržnicu obišli nešto kasnije od uobičajenog, ona je jučer obilovala raznim proizvodima među kojima je dominiralo sezonsko povrće. Uz to, povoljne cijene ukazale su da urod zelenjave ove jeseni nije podbacio. Štoviše, od jednog smo prodavača saznali da je urod toliko bogat da se ne stigne u potpunosti plasirati na tržište. Pritom je poglavito mislio na brokulu, izvrstan gastrospecijalitet čija je cijena osam kuna. Priprema se brzo, jednostavno i na različite načine.


Cvjetača je koštala četiri kune po komadu, kao i kilogram svježeg kupusa, dok je za broskvu bilo potrebno izdvojiti duplo više. Nešto skuplje prokulice ili kelj pupčar, dostižu prošlogodišnju cijenu od 20 kuna. Blitva i špinat bili su po osam ili deset, a zelena salata po deset ili 12 kuna. Kao i uobičajeno, radič primo tajo, rigola i motovilac najskuplji su te je za njih bilo potrebno izdvojiti 60 ili 70 kuna po kilogramu. Ovi se proizvodi pretežno prodaju pakirani u vrećice po deset dekagrama za šest ili sedam kuna. Cijena naribanog kiselog kupusa bila je deset ili 12 kuna, a mrkva i svježa cikla nudile su se po deset kuna.


Sve popularniji pomikaki prodaje se po 24, a kivi po 16 kuna. Mandarini su bili šest kuna, a cijena ostalih agruma – naranči, limuna i grejpa - kretala se od osam do 14 kuna.

L. SINČIĆ

povrće jesen Markat tržnica cijene voće ponuda