Đir po labinskoj tržnici: Božićne zvijezde do 40 kuna

Đir po labinskoj tržnici: Božićne zvijezde do 40 kuna

10.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prepoznatljiv simbol ovih pretprazničnih dana je božićna zvijezda. Riječ je o biljci karakterističnog izgleda koju nije odveć lako sačuvati do sljedećeg Božića. Na crveni sag ili pak na uzburkano crveno more nalikovao je jučer niz od nekoliko bankarela na markatu na koje su cvjećarice izložile božićne zvijezde, koje, prema njihovim riječima, dobro prodaju. Kupuju ih gotovo svi, a cijena većih sadnica od 40 kuna prihvatljiva je. »Neso droge i vero će storit lepu figuru va kužine«, čuli smo u prolazu.


Jučer smo na jednom štandu pronašli pomidore po šest, kapulu za pet ili šest, a za kilogram svježeg kupusa trebalo je izdvojiti tri kune. Cijena crvenog radiča kretala se od 12 do 16 kuna, a pitoma rigola i mlada salata bili su po 50. Mrkva, blitva i kelj bili su po deset, dok je indivija bila za dvije kune skuplja.


Od sezonskog povrća mogu se pripremiti ukusne maneštrice u koje preporučamo staviti i slanac koji je jučer koštao 24 kune za kilogram. Iako im je sezona prošla, zamijetili smo marune za koje je trebalo izdvojiti 30 kuna.

L. SINČIĆ

tržnica markat Labin cijene voće povrće sezona božićna zvijezda