Diljem Istre obilježena 65. godišnjica stradavanja istarskih boraca

Diljem Istre obilježena 65. godišnjica stradavanja istarskih boraca

12.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U listopadu 1943. dvadeset je novašanskih mladića i muškaraca njemačka vojska brutalno strijeljala ispred vlastitih domova i mjesne crkve, pred očima roditelja te rodbine. Za svakog poginulog njemačkog vojnika bilo je smaknuto deset partizana, rekao je preksinoć na komemoraciji u novouređenom spomen-parku iza crkve sv. Mihovila brtoniški načelnik Doriano Labinjan. Istaknuo je da oni čijoj su se žrtvi došli pokloniti nisu gledali na nacionalnost, vjeroispovijest i jezik kojim netko govori, već su poštivali i štitili sve ono što je njihovo te pravo na slobodu. - Da spomenute vrijednosti nisu bile prihvaćene od svih istarskih ljudi, bez obzira na jezik kojim su govorili, vjerojatno bi danas naša povijest bila drugačija, zaključio je Labinjan posebno pozdravivši članove obitelji poginulih.


Predsjednik novigradske podružnice Udruge antifašističkih boraca Bujštine Anton ukazao je, među ostalima, na važnost prenošenja utvrđenih činjenica mlađim generacijama.
- Antifašizam danas znači prvenstveno mir, međusobno poštivanje, suradnju između naroda, gradova i županija te pravo svakog čovjeka da radi i od svog rada živi. Trebamo se sjećati naših mrtvih, mlade upoznavati s poviješću i nastaviti njegovati ideju antifašizma te istovremeno težiti budućnosti u Europi mira, dobrobiti i radosti među ljudima, naglasio je istarski dožupan Sergio Bernich.


U prigodnom su programu sudjelovali umaški pjevački zbor Vox Siparis te učenici Osnovne škole Rivarela iz Novigrada i Talijanske osnovne škole iz Buja.

Jučer je odana počast i dvanaestorici Novigrađana, partizanskih boraca koji su u istom periodu prije 65 godina strijeljani na novigradskom području, odana je počast uz spomenik u parku Irme Benčić. Gradonačelnik Anteo Milos i predsjednik lokalne podružnice UAB-a Bujštine Anton Šverko istaknuli su važnost tekovina antifašizma, NOB-a i doprinosa ljudi koji su se žrtvovali za slobodu. Učenici novigradskih škola izveli su prigodan program..

K. FLEGAR

Sulinamec: Narod koji ne poštuje svoju prošlost nema ni budućnost

Delegacije boračkih organizacija Labinštine i Buzeštine, Općine Lupoglav, mještani Semića te rodbina poginulih boraca jučer su na mjesnom groblju u Semiću održali komemorativni skup u povodu 65. obljetnice pogibije devetnaest boraca Druge i Treće istarske brigade.


- Narod koji ne poštuje svoju prošlost nema ni budućnost, poručio je u prigodnom govoru predsjednik Saveza antifašista Buzeta Stjepan Sulimanec. Podsjetio je nazočne da je samo u listopadskoj njemačkoj ofenzivi stradalo dvije tisuće Istrana. »Žrtve koje je Istra dala za sjedinjenje s maticom Hrvatskom bile su velike«, naglasio je Sulimanec te dodao da je od 29 tisuća istarskih boraca NOB-a njih šest tisuća poginulo, dok je sveukupno tijekom 2. svjetskog rata stradalo oko 17 tisuća Istrana.


- Za ostvarenje višestoljetne težnje naroda za oslobođenjem i sjedinjenjem Istre s domovinom Hrvatskom ovi su borci dali ono što je najsvetije - sam život, kazao je tajnik Udruge antifašističkih boraca Labinštine Narcizo Ružić.


Nakon pozdravnog govora lupoglavskog načelnika Franka Baxe minutom šutnje odana je počast borcima koje su u listopadu 1943. u zloglasnoj Rommelovoj ofenzivi mučki ubili nacisti.

 

 

komemoracija NOB antifašizam Narcizo Ružić povijest borci Istra obljetnica