Dileme u Labinu: Radnici IR.ZA-e u novu tvrtku?

Dileme u Labinu: Radnici IR.ZA-e u novu tvrtku?

9.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Radnicima labinske tekstilne tvrtke IR.ZA ponuđen je prelazak u novu tvrtku nakon što je 30-ak sindikalno udruženih radnika ovoga tjedna najavilo pokretanje ovrha nad imovinom tvrtki IR.ZA. i Amadio zbog neisplaćenih plaća za protekla tri mjeseca.

Poslodavac im, uz to, tri godine nije plaćao mirovinske i zdravstvene doprinose, tvrdi Leonida Bešić, sindikalna povjerenica u toj tvrtki.

Zaposlenici, njih ukupno 40-ak, trenutno su na čekanju, vele nam ispred ureda Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) iščekujući sastanak. Prijavljeni su u IR.ZA.-i, a plaću su primali preko tvrtke Amadio, čiji je vlasnik isti - Samuele Amadio.

U utorak im je ponuđen prelazak u novu tvrtku, čiji bi vlasnici bili Dominik Paliska, dosadašnji voditelj pogona u IR.ZA.-i, te talijanski mehaničar koji je održavao strojeve. - Gotovo svim radnicima bit će ponuđeni novi ugovori, nastavak radnog odnosa u novoj firmi koju osnivam s kolegom, dosadašnjim mehaničarom, potvrdio nam je Paliska.

- Objašnjeno nam je da Samuele Amadio s tim poduzećem ne bio imao veze. Obećana nam je isplata akontacije u startu te kontinuitet ugovora. Ne bismo izgubili prava, a sve bi se reguliralo aneksima. Novi poslodavci, međutim, ne žele preuzeti dugove, pa ni one radnicima. Stav je sindikata da ne prelazimo u novu tvrtku dok nam se ne isplate minimalno dvije zaostale plaće, ali naravno da će na kraju svaki radnik sam odlučiti, rekla je Bešić. (I. RADIĆ)

 

ir.za amadio d.o.o sik stečaj ovrha stečajni postupak ovršni postupak radnici tekstilna industrija se.de samuele amadio prava radnika