Digitalna televizija u Istri

Digitalna televizija u Istri

10.10.2007. // Nacional // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Istri je počeo projekt digitalne televizije. Digitalna televizija omogućuje znatno bolju kvalitetu slike i pristupanje raznim drugim elektroničkim uslugama i sadržajima.

Pretplatnicima u Istri inkasatori Hrvatske radiotelevizije će na kućnu adresu dostaviti kupon u vrijednosti 200 kuna. Tim kuponom pretplatnici će moći kupiti prijamnik za prijam digitalnog televizijskog signala.

Ukoliko prijamnik prelazi 200 kuna, razliku treba nadoplatiti pretplatnik. Vanjski DVB-T prijamnici koštaju oko 350 kuna pa će pretplatnici koji žele isprobati digitalni prijem televizijskog progama ipak morati nadoplatiti za uređaj.

Noviji televizijski prijamnici već su opremljeni DVB-T prijamnicima za prijam digitalnog signala pa vlasnici tih uređaja neće morati kupovati dodatni prijamnik. Vlada je odobrila potporu za nabavu prijamnika DVB-T signala još u rujnu, a kuponi će se moći iskoristiti do 30. lipnja 2008. godine.

Istra je odabrana kao prvo područje s mogućnošću digitalnog prijama televizijskih programa jer su na tom području najveće smetnje u prijamu programa koji se odašilju zemaljskim odašiljačima u analognoj tehnologiji. Istrani će digitalni signal početi primati 31. listopada.

Projektom "Digitalna Istra" započinje ostvarivanje projekta "Digitalna Hrvatska" u sklopu kojeg će se stvoriti preduvjeti za potpun prelazak na digitalno emitiranje do 2010. godine.

digitalna televizija Istra odašiljač Učka