Devet talijanskih umjetnika izlaže u Labinu: Razmjena umjetnosti

Devet talijanskih umjetnika izlaže u Labinu: Razmjena umjetnosti

12.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - Narodni muzej Labin i galerija Alvona od subote su ambasadori talijanske umjetnosti-kulturnom razmjenom između Grada Labina i Centra »Aldo Moro« iz grada Cordenonsa. Labinjanima se predstavljaju Talijani, a već u lipnju labinski će umjetnici put Italije.

 

Predugo i zamorno otvorenje ispred galerije Alvona, »dekorirano« jatima komaraca, dovelo je na rub strpljenja šačicu okupljenih. No, izlošci, napose oni u muzeju, sasvim su dobro kompenzirali protokolarne govore, a neki, poput onih Carla Fontanelle koji je meastralno spojio gotovo zaboravljenu tehniku plitkog reljefa i najbolje tradicije srednjovjekovnih poliptiha i prijenosnih retabla, zaslužuju sve pohvale.
Sedam umjetnika i sedam likovnih priča u muzeju raskošna je i, zbog arhitektonskih zakonitosti i definicije skupne izložbe, pomalo konfuzna priča o umjetnicima tri generacije, rođenima u osvit i nakon II. svjetskog rata te onima koji su diplome stekli u 21. stoljeću.

Radovi potonjih, Silve Pellegrini i Claudie Cavallaro, refleksije su umjetnosti i znanosti, a labinski izlošci najavljuju lijepu budućnost mladih umjetnica. Apstrakcije Tonija De Carla i Giogia Biancheta istu formu razvijaju drugačijim koloritom, tamnom i svijetlom paletom boja, odnosno bjelinom platna i »mjestom energije«, kako djela De Carla u popratnom katalogu opisuje kritičar Paolo Venti, ostavljaju mjesta za razmišljanje i preispitivanje snage misli i stvari umjetničkih realizacija.


Idejom globalizacije pretočenom u mrežu Fernando Garbellotto predstavlja se instalacijama sazdanim od vrpci tkanina koje su ručno zaokrenute i svezane u čvor - zanimljivo ostvarenje dobrim postavom dominira izlošcima u jednoj od galerijskih prostorija, a pravu vrijednost ostvarenja pokazala bi Garbellottova samostalna izložba.
Mario Alimede razmatra opstojnost, a fragmenti sjećanja i puls sadašnjosti žive zajedno u sintezi koja je nastala dodirom različitih poticajnih točaka preuzetih iz realnosti.


U galeriji Alvona izložena su platna Domenica Castaldija i Paole Martinelli. Dojam donekle kvare neprimjereni okviri koji na sreću ne umanjuju dinamičan kolorit i ritam izloženih djela.


Ovaj mali isječak trenutne umjetničke produkcije u regiji Friuli-Venezia Giulia dobra je gesta na razini dobrosusjedskih odnosa i suradnje na umjetničkome polju, ali i rijetka prilika da konzumenti umjetnosti u Labinu vide što se trenutno zbiva u zemlji koja je upravo »art«, uz gastronomiju, pretvorila u svog najboljeg promotora.

Sandra ZLOIĆ

postav narodni muzej umjetnost kultura galerija alvona mario alimede