Deset godina od afere Ipsilon ne nazire se pravosudni rasplet DAVORKA SMOKOVIĆ TREĆI PUT PRED RIJEČKIM SUDOM

Deset godina od afere Ipsilon ne nazire se pravosudni rasplet DAVORKA SMOKOVIĆ TREĆI PUT PRED RIJEČKIM SUDOM

28.1.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Riječki sud je 2011. osudio bivšu pazinsku tužiteljicu na devet mjeseci zatvora. Vrhovni sud je tu presudu srušio pa je na novom suđenju oslobođena. Sad je i ta presuda ukinuta, a Vrhovni sud je pozvao riječke suce da još malo razmisle.

 

"Ne smatram se krivom!", izjavila je Davorka Smoković, bivša pazinska Općinska državna odvjetnica, na početku ponovljenog suđenja u riječkom Županijskom sudu. Po treći put sudi joj se za isti slučaj, temeljem optužbe da je zlouporabila položaj i ovlasti, time što je od kontroverznog građevinskog poduzetnika Dražena Golemovića primila dizajnersku ogrlicu, vrijednu najmanje 300 eura, kako bi mu pogodovala. Vrhovni sud je, naime, u listopadu prošle godine prihvatio žalbu USKOK-a, ukinuo presudu riječkog Županijskog suda iz travnja 2016. godine kojom je bivša tužiteljica oslobođena optužbe, te slučaj vratio na ponovno suđenje.

Inkriminacije protiv Davorke Smoković vežu se za istarsku korupcijsku aferu Ipsilon iz 2009. godine, procesuiranu zbog optužbi da je Golemović davao mito i poticao na zlouporabu državne službenike: policajce, carinike, poreznike i tužiteljicu. Presudom Županijskog suda u Rijeci iz sredine 2011. godine Smoković je zajedno s osam suoptuženika oglašena krivom i osuđena na devet mjeseci zatvora. Ali, tri godine kasnije Vrhovni sud je ukinuo presudu. U ponovljenom procesu je oslobođena optužbe, no Vrhovni sud je odlučio da joj se sudi i treći put. (Fiore VEŽNAVER)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

davorka smoković općinsko državno odvjetništvo kazneno djelo suđenje pravoduđe dražen golemović afera ipsilon