DENOX postrojenje omogućit će rad TE Plomin 2 i nakon 1. siječnja 2018.

DENOX postrojenje omogućit će rad TE Plomin 2 i nakon 1. siječnja 2018.

3.12.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

DENOX postrojenje, vrijedno 130 mil. knomogućuje rad TE Plomin 2 i nakon 1.1.2018.

Emisije dušikovih oksida ograničavaju se na ispod 60 posto granične vrijednosti

Na zaštitu okoliša odnosi se 45 posto investicija u TE Plomin 2

 

PLOMIN LUKA, 3. PROSINCA 2014.U termoelektrani Plomin 2, do 2017. godine bit će ugrađeno postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla (DENOX postrojenje), koje će omogućiti rad TE Plomin 2 i nakon 1. siječnja 2018. kad počinju vrijediti nove granične vrijednosti emisija, objavio je danas HEP u Plominu na predstavljanju projekta za predstavnike Istarske županije te čelnike Grada Labina i općina na Labinštini.

 

DENOX postrojenje, investicijske vrijednosti 17,3 milijuna eura isporučit će i ugraditi konzorcij koji čine Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska, prema ugovoru potpisanom 14. studenog 2014.Vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na najsuvremeniju  uvoznu tehnologiju, koja se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj.

„Hrvatska do 1. siječnja 2018. mora uskladiti industrijska postrojenja s graničnim vrijednostima emisija prema Direktivi EU, upozorio je Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a. DENOX postrojenje u TE Plomin 2 jedna je od takvih mjera, ali u većini termoelektrana ugradnja nove skupe opreme nije isplativa zbog starosti postrojenja i zato HEP razvija projekte novih, zamjenskih proizvodnih jedinica na postojećim lokacijama, pa tako i na lokaciji TE Plomin. Zamjenski će blok u Plominu, kao i na drugim lokacijama primijeniti suvremena tehnološka rješenja, s visokim stupnjem iskoristivosti goriva i efikasnim sustavima i mjerama za ograničenje emisija onečišćujućih tvari, što će omogućiti povećanje snage i proizvodnje uz istovremeno manji utjecaj na okoliš",kazao je Jukić.

 

Blok TE Plomin 2 u sadašnjem radu zadovoljava GVE postavljene trenutno važećim propisima, zahvaljujući primjeni primarnih mjera sprječavanja nastanka dušikovih oksida koje uključuju odgovarajuću konstrukciju gorionika te optimiranje vođenja tehnološkog procesa. Uvođenje dodatnih primarnih mjera koje bi osigurale niže emisije tehnički nije moguće te smo stoga odlučili izgraditi postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla (DENOX postrojenje), kazao je član Uprave TE Plomin d.o.o. Mihajlo Mirković.

 

Pritom je naglasio kako TE Plomin 2 još od izgradnje ima sustav za odsumporavanje dimnih plinova te sustav elektrofiltera za odvajanje čestica iz dimnih plinova, što mu omogućava rad i prema budućim normama za emisije SO2 i čestica. No, ekološke se investicije u TE Plomin 2 provode kontinuirano tako da su samo za 2015. godinu planirane investicije u iznosu 18,4 milijuna kuna, i to za poboljšanje stupnja djelovanja turbine, čime će se smanjiti emisija CO2, zatim za projekt zaštite od buke, ugradnju LED rasvjete, rekonstrukcijuodsumporavanja    i  elektrofiltara te zamjenusustava mjerenja elektromagnetskog zračenja. „Čak 45 posto svih investicija u TE Plomin 2 u 2015. godini čine ulaganja u zaštitu okoliša", kazao je Mirković.

 

Zahvalni smo na prilici koju nam je ukazao TE Plomin za sudjelovanjem u ovoj važnoj inicijativi smanjenja utjecaja proizvodnih aktivnosti TE Plomin 2 na okoliš'', rekao je Denis Peranić, predsjednik Alstoma za Balkan. „S ponosom pružamo podršku našim kupcima koristeći se modernim rješenjima na polju sustava zaštite okoliša i osiguravajući jedinstveno rješenje za postizanje sukladnosti sa sve strožim odredbama o zaštiti okoliša istovremeno osiguravajući pouzdanu opskrbu električne energije i čišći zrak za budućnost".

 

HEP-ove investicije i troškovi zaštite okoliša na godišnjoj razini iznose više od 100 milijuna kuna, dodao je Perica Jukić i poručio: „Imaju li se na umu ti podaci, uz činjenicu da provodimo 3,6 milijardi kuna vrijedan ciklus investicija u postojeće hidroelektrane, dakle obnovljive izvore energije, možemo zaključiti da je HEP najveći zeleni investitor u Hrvatskoj."

 

 

Na temelju Zakona o zaštiti zraka i Uredbe o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz nepokretnih izvora, gornja vrijednost emisija dušikovih oksida za tip postrojenja u koje spada i TE Plomin 2, ograničena je na 200 mg/Nm3, s obvezom primjene od 1. siječnja 2018. DENOX postrojenjekoje se ugrađuje u TE Plomin 2, temelji se na selektivnoj katalitičkoj reakciji, a u skladu s najboljom europskom praksom i europskim smjernicama za najbolje raspoložive tehnike te će ograničiti emisije dušikovih oksida ispod 80 mg/Nm3.

 

 

PR

 

Foto: ilustracija

 

 

 

 

 

 

 

gospodarstvo denox hep te plomin te plomin 3 te plomin 2 mihajlo mirković reklama dimnjak besplatna reklama zagađivanje