[DEMISTIFIKACIJA HTZ-OVIH POTPORA MANIFESTACIJAMA] Alen Paliska: Dvije godine zaredom brutalno smo oštećeni te da zahtijevam reviziju rezultata i poništenje rezultata Javnog natječaja

[DEMISTIFIKACIJA HTZ-OVIH POTPORA MANIFESTACIJAMA] Alen Paliska: Dvije godine zaredom brutalno smo oštećeni te da zahtijevam reviziju rezultata i poništenje rezultata Javnog natječaja

14.8.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon objave rezultata HTZ-ovog Javnog natječaja za potpore manifestacijama, opet sam se neugodno iznenadio vidjevši da ni ove godine manifestacija čiji sam direktor - Ultratrail utrka 100 MIlja Istre, nije dobila potporu, piše u priopćenju Alen Paliska.

 

Da apsurd bude veći, Ministarstvo turizma je od 2016. godine pokrovitelj utrke 100 Milja Istre. Pametnom dosta.

 

Sada mogu sa sigurnošću reći da smo dvije godine zaredom brutalno oštećeni te da zahtijevam reviziju rezultata i poništenje rezultata Javnog natječaja.

 

Ova stav nije formiran ishitreno. Nakon prvog neugodnog iznenađenja rezultatima, bio je to dobar poticaj da analiziram koncept koji HTZ prakticira u ovom natječaju, ali i mnogim drugima. Ovom prilikom želim da se jasno definiraju nedostaci u aktualnom sustavu i praksi te da to iskoristimo za dobivanje novih, kvalitetnijih kriterija. Svi podaci prikupljeni su iz javno dostupne arhive HTZ-a i Ministarstva turizma, a analizirani su objektivno i trezveno kako bi dali realnu sliku situacije.

I da se razumijemo, ne smatram da su ovi rezultati manifestacija (isključivo) neznanja ili nekompetencije jer sam lani na sastanku u HTZ-u podrobno objasnio čime se bavimo, što želimo, koji nam je doseg i potencijal te na kraju najbitnije - koji su nam ostvareni rezultati. Očito nemamo nikoga tko će lobirati za nas. Međutim, ovo je javni novac i potrebno ga je transparentno trošiti. Ne samo zbog pravednosti nego i zbog samog sadržaja i ciljanog, razvojnog trošenja tog novca.

 

O SAMOM KONCEPTU NATJEČAJA

Potpora manifestacijama je jedan od tradicionalnih programa Hrvatske turističke zajednice kojima dodjeljuje bespovratna sredstva putem programa potpora s ciljem unapređenja proizvoda, stvaranjem prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma i zemlje u cjelini te obogaćivanja ponude u pred i posezoni. Tako stoji na web stranici centralnog nam turističkog ureda, no da li je to zaista i istina?

Analizom programa potpore manifestacijama u periodu od 2012. do 2017. godine došao sam do vrlo zanimljivih podataka koji su uglavnom u koliziji s temeljnim postavkama programa i zadaće HTZ-a općenito. Postavlja se nekoliko vrlo bitnih pitanja koja ću pokušati približiti u daljnjoj analizi koristeći isključivo podatke Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma.

 

  1. TERMIN OBJAVE I ODLUKE

Prva problematična stvar kod ovog programa je termin objave Javnog poziva te Odluke o potpori događanjima u 2017. godini. Naime, Javni poziv je objavljen 31. ožujka 2017., a Odluka o potpori je donesena 27. srpnja 2017. Ništa od toga ne bi bilo sporno da se Javni natječaj ne odnosi na manifestacije u 2017. godini!

Budući da se veliki dio sufinanciranih manifestacija odvija u prvom dijelu godine (siječanj - srpanj), postavlja se pitanje kako će organizatori manifestacija planirati sredstva dobivena kroz Javni natječaj? Svaka udruga mora u godini prije organizacije donijeti plan rada i financijski plan te to potvrditi na skupštini što apsolutno isključuje udruge iz bilo kakvog legalnog trošenja sredstava. Osim toga, tvrtke organizatori, kao i udruge moraju imati poslovni plan, zar ne?

Dakle, dva su scenarija, oba podjednako pogubna za organizatore manifestacija. Prvi je da organizator ne planira ta sredstva, a dobije sufinanciranje. Ne postoji legalni način da se retroaktivno potroši taj novac u poslovnoj godini. Drugi je da organizator planira ta sredstva i potroši ih, a od HTZ-a ne dobije ni kune što je direktna ugroza opstojnosti organizatora manifestacije, što sve manifestacije prije srpnja stavlja u nemoguću poziciju.

Indikativno je međutim da neki organizatori ističu logo HTZ-a i prije objave službenih rezultata što otvara mogućnost malverzacijama i prethodnim dogovorima. Ne želim reći da je tome tako, ali indikacije su jasne.

Rješenje je da se Javni poziv za potpore manifestacija objavi i provede u godini prije održavanja sufinanciranih manifestacija. Imajući na umu da se plan svakog društva mora izglasati do sredine prosinca, a uzimajući u obzir cjelokupnu proceduru, ispada da MinT i HTZ natječaj moraju raspisati u srpnju, a rezultate objaviti najkasnije početkom studenog. Apsurdno je da je to samo koji mjesec kasnije od onoga što se sada čini za - tekuću godinu!

Rečeno je jedini način na koji organizatori manifestacija mogu kvalitetno planirati proračune i dobiveno sufinanciranje uložiti transparentno i prema donesenim planovima - dakle, biti u skladu sa zakonima RH. Ovo je također jedini način da se ulaganje izvrši ciljano i efikasno, a to je, pored administrativne ispravnosti procedura - jedini i konačni cilj cijelog natječaja, dakle premisa za pokretanje natječaja za sufinanciranje manifestacija! Nije za odbaciti činjenicu kako je ovo najispravniji način da se uklone insinuacije o malverzacijama.

 

  1. POVEĆANJE NOĆENJA U PRED I POSEZONI. KOGA ZAVARAVAMO?

Strateški cilj Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice je razviti i pozicionirati Hrvatsku kao aviodestinaciju i to posebice u razdobljima pred i posezone jer ćemo na taj način moći govoriti o potpunoj turističkoj godini, a ne samo o sezoni" - riječi su resornog ministra, g. Garija Cappellija.

Ako izolirano gledamo samo ovaj Javni natječaj u svjetlu ove izjave i de facto Strategije turizma u RH, dolazimo do zaključka da je u pred i posezoni potrebno privući čim više gostiju. Međutim, raspodjela sufinanciranja po mjesecima ne prati ovu ministrovu ideju. Po definiciji HTZ-a, PPS (pred i posezona) traje od 1. siječnja do 15. lipnja te od 16. rujna do 31. prosinca. U tom se periodu rezultatima Javnog natječaja sufinanciralo 66 manifestacija s 27,7% ukupnih sredstava (19,5% u predsezoni, 8,2% u posezoni) dok je čak 107 manifestacija sufinancirano u glavnoj sezoni s 72,3% sredstava.

 

Iscrpnu analizu potkrijepljenu potrebnim dokumentima i grafičkim prikazima pročitajte ovdje: 100 Milja Istre

 

 

 

alen paliska 100 milja istre htz analiza sport