Demetlika: Zar su i naplatničari parkinga IDS-ovci?

Demetlika: Zar su i naplatničari parkinga IDS-ovci?

19.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

LABIN - Tvrtka Labin 2000 već godinama nema ni cilja ni svrhe pa ispada kao utočište za određene kadrove, poručio je Silvano Vlači[1], oporbenjak iz HDZ-a, na preksinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća. Žestoka rasprava o gradskoj tvrtci rasplamsala se za amenovanja preseljenja njenog sjedišta iz nekadašnje direkcije rudnika u komunalno poduzeće 1. maj, čiji je djelatnik Dorijano Bažon, inače član IDS-a, nedavno izabran za direktora Labina 2000.

Potonji će tu funkciju, objasnio je predsjednik Skupštine trgovačkog društva Zoran Rajković, ujedno dogradonačelnik, obavljati kao zaposlenik komunalca, "uz određenu naknadu".

- Da argumentirate misiju Labina 2000, što će i kako raditi, nestale bi sve nedoumice, pa i najvažnije - zašto Grad mora imati to poduzeće i hoće li ono građanima koristiti ili će se na nj trošiti porezni novci radi bilo kakve sanacije. Labin 2000 je osnovan s ciljem provođenja investicija - zašto se od toga odjednom odustalo i pribjeglo promašenim otvaranjima trgovina i sličnih poslova koji nisu za gradsku firmu? Zašto gradnja tzv. Čačićevih stanova ili uređenje knjižnice i Pjacala nisu išli putem Labina 2000?, pitao je Vlačić vladajuće.

- Ta tvrtka posluje na tržištu, živi od svojih prihoda, a ne od novca poreznih obveznika i sve

vrijeme je uspješna. Utočište kadrova? Nevjerojatno! Ispada da smo u Labinu 2000 zaposlili polovicu ovdašnjih IDS-ovaca, a firma ima tri stalna djelatnika uz 16 sezonaca ljeti za naplatu parkirališta. Znači, i svi ti naplatničari su članovi IDS-a!?, uzvratio je gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS). Labin 2000, inače, više od polovice prihoda ubere od naplate parkinga, a lani je ostvario dobit od 2.000 kuna.

Činjenicu da se, po svojevoljnom odlasku dosadašnje direktorice poduzeća Manuele Licul Martinčić, na natječaj za to radno mjesto javilo samo dvoje kandidata, od kojih jedan s nevaljalom molbom, Željko Ernečić (SDP) doživljava "indikativnom za Labin".

- Građani time poručuju ili da ne vjeruju u budućnost Labina 2000 ili se pak nisu javili znajući da je ionako sve unaprijed odlučeno. U Labinu se pravila prilagođavaju pojedincima ili situacijama: kada biramo ravnatelje ustanova, mijenjamo statut, a ovom zgodom, eto, selimo sjedište tvrtke k novom direktoru, primijetio je Ernečić.

Njegov stranački kolega Nevio Gašparini u, kako reče, svojevrsnom spajanju Labina 2000 s komunalcem vidi pripremu za "tiho gašenje" prvog poduzeća.

- To je politički nepotizam, sve se radi da bi se zaposlili IDS-ovci. Tu je firmu vidjelo neko slabo oko, ureknuta je, nikako da joj krene, prisnažio je Klaudio Korva, nezavisni vijećnik, aludirajući na aktualno kašnjenje plaća u Labinu 2000.

Josip Škopac (HSU) veli, pak, da je "lagano zbunjen" budući da se preseljenje sjedišta pravda "daljnjom racionalizacijom poslovanja", a za uređenje i opremanje dosadašnjih prostorija preklani je potrošeno 80 tisuća kuna.

Optužbe oporbenjaka gradonačelnik Demetlika ocijenio je insinuacijama i politikantstvom.

- Ernečić bi trebao znati za metodu pokušaja, kada se nešto prije utvrdi na tržištu, pa se prema najboljoj opciji napišu i pravila, što je često u realnom sektoru. Na natječaj se mogao javiti tko je htio, a sad će netko reći da je to bilo namješteno.

Zar mislite da si gradonačelnik može dozvoliti da mu gradska firma ostane bez direktora? E, to bi bio neuspjeh!, zaključio je gradonačelnik.

- Gospodine gradonačelniče, dopustite nam da imamo svoja mišljenja oko čistog gospodarskog problema, vi ste ti koji počinjete politizirati, opovrnuo je Vlačić. 

Igor RADIĆ

 

 

Raj na zemlji

Držite upitnom racionalizaciju poslovanja, a upravo je Labin 2000, provodeći objedinjene javne za Grad, njegove tvrtke i ustanove, zaslužan za uštede. Uz Veliku Goricu, od nadležnih smo istaknuti kao primjer provođenja takve nabave. Indikativno stanje Labina ogleda se, Ernečiću, u analizi Forbesa, vjerujem da me nećete optužiti da sam i to istraživanje platio. Tako visoko svrstavaju ga i ostale slične ankete, rekao je gradonačelnik Demetlika.

Prema spomenutom magazinu, naime, Labin je za 2009. prvi u državi po rastu broja zaposlenih (6,27 posto), a peti na listi poduzetnika s najvećim prihodom.

- Po anketama ispada da je Labin raj na zemlji.

Ali zašto to Labinjani ne znaju, ne osjete? Izgleda da mi ne živimo u istom gradu, poentirao je vijećnik Ernečić.

bažon labin2000 dorijano bažon direktor manuela licul martinčić gradsko vijeće demetlika