Demetlika: Zakon o poljoprivrednom zemljištu Istru stavlja u nepovoljniji položaj

Demetlika: Zakon o poljoprivrednom zemljištu Istru stavlja u nepovoljniji položaj

22.9.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Zastupnik IDS-a Tulio Demetlika ocijenio je u Hrvatskom raspravi kako je prijedlog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu još uvijek manjkav, iako je u njega uvršteno niz primjedbi koje su dali javnost i struka u postupku javnog savjetovanja. Pohvalno je, kazao je Demetlika, što se novim zakonom predviđa da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem provodi putem Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države spuštanjem nadležnosti za provođenje na razinu gradova i općina. 

 

 "Tko može bolje od samih općina i gradova znati stanje poljoprivrednog zemljišta i interese poljoprivrednika na njihovom području. Pokazalo se da centralizirana Agencija za poljoprivredno zemljište to sigurno nije. Na to smo u više navrata i sa ovog mjesta upozoravali," naglasio je Demetlika, dodajući "da nije bilo za očekivati da će centralizacija raspolaganja ubrzati bilo koju proceduru.

 

 "Mi u IDS-u stalno govorimo i upozoravamo da je potrebno decentralizirati što više funkcija kako bi se postupci ubrzali," objasnio je zastupnik.

 

 Demetlika se osvrnuo i na odredbe novog zakona vezane za pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta. "U zakonu se predlaže da postojeći zakupac koji je ispunio gospodarski program, obrađuje zemljište, uredno plaća zakup, sada nakon isteka ugovora to zemljište može izgubiti. Predlaže se, naime, da prvi u pravu prvenstva, ispred dosadašnjih zakupaca i posjednika bude poljoprivredni gospodarstvenik koji se bavi stočarstvom. To jednostavno nije provedivo i mislimo da je takav prijedlog nedopustiv," rekao je Tulio Demetlika i pojasnio kako se Klub IDS-a zalaže da se zamijeni redoslijed kriterija kako bi prednost imali uredni dosadašnji zakupci. Nakon njih, pravo prvenstva na zakup u javnom natječaju trebaju imati proizvođači mlijeka i proizvođači ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Tako posloženim redom prvenstva izradili bi zakon koji će biti pravedan i poticati održivi razvoj.

 

 "Zakonom se propisuje da se katastarske čestice poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države površine do 10 hektara za kontinentalno područje i površine do jednog hektara za priobalno područje mogu se prodati putem javnog natječaja. Nama u Istri posebno je neprihvatljivo da se u zakonu definiraju priobalnim područjem jedinice lokalne samouprave koje imaju izlaz na more, otoci i poluotoci. To znači da se kontinentalni dio Istre ne smatra kontinentalnim područjem," rekao je Tulio Demetlika i ukazao na nepravdu prema stanovnicima središnje Istre: "Poljoprivrednici iz kontinentalne Istre tako imaju pravo putem javnog natječaja kupiti deset puta manju površinu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države od njihovih kolega sa kontinenta u ostalim županijama. Moram postaviti pitanje - Zašto se Istra opet ignorira i stavlja u podređeni položaj?"

 

 "Zakonom se predlaže da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može prodati na temelju javnog natječaja po tržišnoj cijeni, što ponovno stavlja Istrijane u nepovoljniji položaj.  Tržišna cijena je u Istri i do deset je puta viša nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske čime su ulazni troškovi za poljoprivrednike u Istri puno veći što utječe na konkurentnost finalnog proizvoda. Predlažemo da cijenu određuje Ministarstvo poljoprivrede pravilnikom kojim bi se osigurao ravnopravniji položaj poljoprivrednika," smatra Demetlika.

 

 On je najavio kako će saborski klub IDS-a, PGS-a i RI-a podržati zakonski prijedlog u drugom čitanju samo ako se uvaže iznesene primjedbe. (D. Grakalić)

 

 

poljoprivredno zemljište poljoprivreda demetlika tulio demetlika sabor