Demetlika: Samouvjereno uzlaznom putanjom (Audio)

Demetlika: Samouvjereno uzlaznom putanjom (Audio)

18.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Višednevnim zabavno-sportskim programom obilježili su Labinjani 15. godišnjicu grada kao nove administrativne jedinice, ali uz podsjećanje da je još davnog 17. kolovoza 1341. dobio gradski statut. U nizu događaja održana je, između ostalog, mountainbike utrka »Tour de Labin«, šahovski, malonogometni i boćarski turnir, potonji znan kao Memorijal »Josip Ružić«, smotra samoukih labinskih umjetnika, promocija notarske knjige Bartolomea Gervasija, Labinski uzlet likovnosti, pohod na Skitaču, atletska utrka Grada Labina… U subotu navečer na pozornici na trgu u starom gradu nastupili su i Mići kantanti, dječji zbor Mornica, plesno-pjevačka skupina Sciribiza blu, Altea band… Stari je Labin u subotu cijelog dana bio jedna velika pozornica i mjesto okupljanja građana svih generacija. Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća s mnogim uzvanicima od dožupana Valerija Drandića i saborskog zastupnika Marina Brkarića do čelnika istarskih gradova i općina, a pozivu na svečanost odazvali su se i predstavnici labinskih pobratima - talijanskog Manzana i mađarske Baje.

 

S. BRNABIĆ


- Bez lažne skromnosti možemo reći da je Labin zajedno sa svojim građanima pokazao da ima snage presjeći negativan trend iz sredine devedesetih te smjelo i samouvjereno krenuti uzlaznom putanjom, kazao je u prigodnom obraćanju vijećnicima i gostima gradonačelnik Tulio Demetlika napomenuvši da je u tom smjeru bilo i prvo čitanje koje je na vijeću prošao projekt ukupnog razvoja grada, strateški dokument ciljeva i mjera koji je i podloga za donošenje i provođenje politike gospodarenja prostorom u sljedećih deset godina.

 

Svečanost je bila i prava prigoda da se dobitnicima uruče ovogodišnja gradska priznanja. Odlukom vijeća nagrada za životno djelo otišla je u dobre, u svakom smislu, ruke Katice Miletić, koja je život posvetila aktivnom iskazivanju nesebične dobrote prema čovjeku i kontinuitetu u humanitarnom radu više desetljeća, stoji u obrazloženju. Uz povelju Miletić je dobila 35.705 kuna. Za izuzetna postignuća na hrvatskoj glazbenoj sceni i doprinos promociji Labina godišnja je nagrada, koja podrazumijeva i 11.900 kuna, dodijeljena proslavljenom rock bandu The Orange Strips, a javno priznanje Grada dobio je novinar Branko Biočić za doprinos objektivnom, istinitom i vjerodostojnom novinarskom izvještavanju i promociju Labina.

 

Strašila i pejzaži

Renato Paoluzzi, nadareni slikar-amater iz pobratimskog Manzana, počašćen je samostalnom izložbom u najelitnijem terminu sezone, tijekom proslave Dana grada Labina. Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća pogledali su je i njegovi članovi i uzvanici, među kojima predsjednik paritetne komisije Adriano Leoni, gradonačelnica Manzana Lidia Driutti i bivši sindaco Daniele Macorig.


Izložba u Narodnom muzeju pod nazivom »Strašila« osim tih nekad obveznih »ukrasa« u polju donosi i uspjele pejzaže i gradske vedute, među kojima se našao i Labin pokriven snijegom te samostan Rosazzo. Umjetnik koji se može pohvaliti brojnim samostalnim izložbama prošle je godine proslavio trideset godina bavljenja slikarstvom, a u svome trećem posjetu Labinu publici se predstavio akvarelima i radovima u kombiniranoj tehnici.

 

Foto: Ovogodišnji labinski laureati: Branko Biočić, Katica Miletić i The Orange Strips

 

Dodatak: 

Svečanom sjednicom koja je održana ove subote obilježen je Dan Grada Labina. Gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika u prigodnom govoru podsjetio je na realizirane projekte u protekloj godini. Istaknuo je kako ove godine ujedno obilježavaju petnaestu godišnjicu utemeljenja Grada Labina. (Prilog Tulio Demetlika). Demetlika je također poručio da je Labin grad koji može konkurirati mnogim gradovima posebno slijedećim projektima (Prilog Demetlika Projekti). Za govornicu je stao i prvi gradonačelnik Grada Labina te sadašnji saborski zastupnik Marin Brkarić koji je naglasio (Prilog Marin Brkarić). Valerio Drandić, dožupan Istarske Županije pohvalio je kvalitetan rad gradske uprave u Gradu Labinu (Prilog Valerio Drandić)

 

Radio Labin

 

Branko Biočić Katica Miletić The Orange Strips Narodni muzej izložba Dani Grada Labina Demetlika Manzano svečanost demagogija