Demetlika: O Plominu 3 raspravljati javno

Demetlika: O Plominu 3 raspravljati javno

17.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu Dana grada Labina, koji se obilježava na dan kada je 1341. godine usvojen prvi gradski statut, u utorak je u Malom kazalištu održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Predsjednik vijeća Valter Poropat zahvalio je vijećnicima na kreativnosti i konstruktivnosti koju su iskazali pri donošenju odluka važnih za Grad.

Podnoseći izvješće gradonačelnik Tulio Demetlika istaknuo je staru uzrečicu "Krepat, ma ne molat!" i njenu suvremenu inačicu "Ne molat, ma nanke krepat!".

"Uzrečica je to koja bez suvišne filozofije svjedoči o Labinjanima – izdržljivi ljudi, od malo riječi, uporni i nadasve ponosni na svoje! Svi su Labinjani takvi, i oni koji su se ovdje rodili, kao i oni koji su ovdje izabrali živjeti", rekao je gradonačelnik.

Naveo je da je u ovoj kriznoj godini gradska uprava djelovala na četiri osnovne razine važne za kvalitetu života građana: izgradnji pouzdane i suvremene infrastrukture, sveobuhvatnoj socijalnoj politici, kulturnim, sportskim i rekreativnim sadržajima i ulaganju u razvoj konkurentnog gospodarstva.

Najavio je donošenje Detaljnog plana uređenja zone urbanih vila Kature 2, nacrt prijedloga izmjena PPU-a Labina i UPU-a Rabac, drugu fazu uređenja knjižnice na Pjacalu te razgovore o izgradnji trećeg bloka TE Plomin.

"Tema je to o kojoj ćemo govoriti otvoreno i javno, u kojoj ćemo postavljati pitanja i tražiti odgovore putem konstruktivne, demokratske javne rasprave. I u ovoj smo situaciji, kao i uvijek, spremni s punom odgovornošću zastupati interese svojih građana", napomenuo je Demetlika.

Zahvala Grada uručena je Nives Matić za rad s predškolskom djecom, Anđelo Verbanac dobio je priznanje za razvoj Labina, Anton Gregorić za razvoj sporta i promociju grada na sportskom planu. Godišnja nagrada uručena je Nadi Lončarević, koja se istaknula humanitarnim radom, a voditelj Narodnog muzeja Tullio Vorano dobitnik je nagrade za životno djelo. Talijanskom konzulu Fulviju Rusticu uručena je povelja počasnog građanina.

Ovogodišnje dobitnice nagrade "Roberto i Daniela Giannini", koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima, su Lara Batičić za istraživanja na polju medicinske biokemije i Lara Juričić za uspjeh na spoju elektrotehnike i poljoprivrede. U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je mješoviti pjevački zbor Giuseppina Martinuzzi, Rina Miletić otpjevala je pjesmu "Moj Labin", a duet Valentino i Mateo Blasina niz evergrina.

Među uzvanicima su bili saborski zastupnik Boris Miletić, zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić, istarski gradonačelnici i načelnici općina Labinštine, a posebni gosti bili su talijanski konzul u Rijeci Fulvio Rustico, delegacija iz talijanskog grada pobratima Manzana, na čelu s gradonačelnicom Lidiom Driutti i pročelnikom za poljoprivredu oblasti Udine Danielom Macorigom te delegacija iz mađarskog grada pobratima Baje, predvođena Angelom Šokac Marković. (R. SELAN, snimio G. NAČINOVIĆ)

 

priznanje grada labina nada lončarević tullio vorano lara batičić priznanje anton gergorić lara juričić