Demetlika: Labin najbrži u kontranapadu

Demetlika: Labin najbrži u kontranapadu

16.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

»Neki istarski gradovi tek sada donose proturecesijske mjere koje mi već odavno imamo budući da smo se s krizom suočavali još u devedesetima«, napomenuo je gradonačelnik Tulio Demetlika na posljednjoj sjednici poglavarstva prigodom prihvaćanja županijskog programa poticanja gospodarstva i zapošljavanja.
Spominjući suočavanje s otkazima, smanjenjima i kašnjenjima plaća te nanovo aktualnim problemom nelikvidnosti, svoju tezu da je Labin u kontranapadu brži od ostalih potkrijepio je ponajprije podsjećanjem da su proizvodni pogoni u gradu već ranije oslobođeni polovice komunalnog doprinosa. Rekao je da će proizvođači i izvoznici, zakupci iz poslovne zone Vinež II, imati prednost u dobivanju povoljnijih kredita koje osigurava Županija. Lokalnim obrtnicima, pak, u Gradu žele olakšati situaciju pojeftinjenjem, za oko 25 posto, poslovnih prostora na Trgu labinskih rudara kod tržnice te onih u Rapcu.
Sukladno pak županijskim smjernicama, preispitat će se, tvrdi gradonačelnik, mogućnost pojeftinjenja vode za ovdašnje poljoprivrednike, posebno stočare, dodajući da je ona posljednji put poskupjela preklani, i to za šest posto plus jednu kunu, namijenjenu izgradnji pročistača otpadnih voda u Istri. Demetlika je usto ponovio da su cijene komunalnih usluga gradskih poduzeća te komunalna naknada, koja nije korigirana osam godina, zamrznute, kao i plaće gradskih službenika. Iako je prvotno proračunom bilo zamišljeno njihovo šestpostotno povećanje.


Najavio je dodatne, kako je rekao, konkretne mjere uštede u materijalnim troškovima gradske uprave, premda smatra da u tome ne treba pretjerivati jer bi moglo biti kontraproduktivno. Pojačao bi se, veli, osjećaj straha od krize.


Izvijestio je da je vijeće labinske Turističke zajednice nedavno odlučilo povećati izdvajanje za promociju na važnim, susjednim tržištima.

I. R.

 

Foto: Labin.info

demetlika recesija turizam kriza gospodarska kriza politika