Demetlika: Dogovaramo i viši zdravstveni standard!

Demetlika: Dogovaramo i viši zdravstveni standard!

12.11.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

- S istarskim gradonačelnicima i Županijom još dogovaramo kako građanima zajamčiti i viši zdravstveni standard u odnosu na onaj prije reforme Hitne medicinske pomoći, poručio je prvi čovjek Labina Tulio Demetlika na konferenciji za novinare u petak.

- Preustroj te službe nije zaključen, valja se strpjeti jer će se u idućih do mjesec dana nastojati otkloniti nedostaci, dodao je.

O nedoumicama i manjkavostima reforme, koja je zaživjela 1. studenog, oglasio se nakon što su liječnici obiteljske medicine s Labinštine, 14 koncesionara gradske ispostave Doma zdravlja, prozvali lokalnu vlast za pasivnost u traženju rješenja da se izbjegnu slučajevi poput nedavnih smrti pacijenata u Umagu i Krku.

- Možda će se Grad i okolne općine javiti kada naši sugrađani budu počeli umirati pred zaključanom ambulantom hitne, kazala je, podsjetimo, dr. Vesna Škopac, predstavnica liječnika koji bi kroz Centar obiteljske medicine (COM), čije je uvođenje odgođeno, trebali preuzeti dio poslova Hitne pomoći.

- Ništa se nije promijenilo s labinskom Hitnom: i sada je cijeli dan na raspolaganju tim s liječnikom, sestrom i vozačem (T1). Nikad ta služba nije imala dva liječnika u smjeni. Uz T1 su, istina, radili još i medicinska sestra te vozač (T2).

Oni su prešli u službu saniteta Istarskih domova zdravlja, pa financiranje tog dodatnog osoblja za Hitnu pokušavamo definirati. Noću, ako je tim na terenu, ambulantu na zvono otvara sestra sa stacionara, što je samo privremeno rješenje, objasnio je Demetlika.

- Dok ne zaživi COM, dogovoreno je da će vikendom od 8 do 16 sati u ambulanti Hitne pomoći dežurati još jedan dodatni liječnik iz Doma zdravlja, dopunio je zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković.

Reorganizacijom Hitne pomoći iz državnog je proračuna pokriveno financiranje svih pet timova T1, što ranije nije bio slučaj, pa je lokalna samouprava pokrivala razliku osiguravajući pola milijuna kuna godišnje, pri čemu je Grad pokrio polovicu, a četiri općine ostatak.

- Ne kažem da taj novac nismo spremni i dalje izdvajati, no treba još vidjeti koji ćemo model financiranja dogovoriti, kazao je neodređeno Demetlika.

Iako je najprije naglasio da neće uzvraćati istom mjerom na prozivanja obiteljskih liječnika, očito su ga kritike ipak zapekle:

- Umjesto da gradskoj upravi čestitaju što se izborila da Labinu ostane pet kompletnih timova hitne službe (jer je prema prvotnom prijedlogu mreže trebao ostati bez njih), oni nas peru. Zašto su ti liječnici reagirali samo dva dana prije stupanja reforme na snagu? Zašto nam se nisu pravodobno javili sa stručnim prijedlozima, već su to učinili samo pojedinci iz Doma zdravlja?

Tih 14 liječnika, koje se često naziva privatnicima, čas štite javni interes, čas svoj posao. Da li bi uopće reagirali da reformom nisu uključeni u Hitnu pomoć putem COM-a?, istaknuo je gradonačelnik.

- Spreman sam na razgovore, i to bez da mediji budu posrednici, pa ću nezadovoljne liječnike pozvati na sastanak. Kad dogovorimo sva otvorena pitanja, sazvat ćemo zajedničku konferenciju za novinare. To je za mene legitiman put , zaključio je Demetlika.


Dr. Škopac: Grad i općine moraju podmetnuti leđa!

- Dobro je to što se Hitnoj medicinskoj pomoći reformom omogućilo da se bavi isključivo hitnoćom prvog stupnja, no lokalna samouprava trebala bi podmetnuti leđa i pokriti nedostatke oko Centra obiteljske medicine, rekla nam je dr. Vesna Škopac.

Obiteljski liječnici koje predstavlja novom su voditelju labinskog Doma zdravlja Davoru Rimcu, veli, predložili da Grad Labin i četiri okolne općine 500 tisuća kuna, s koliko su dosad sufinancirali timove hitne (što je sada pokriveno državnim novcem), namijene zapošljavanju dva dodatna liječnika. Oni bi od 7 do 21 sat u ambulanti Hitne pomoći ordinirali za pacijente koji nisu životno ugroženi.

- Ta bi sredstva, uz dodatni novac koji je HZZO namijenio za liječnike u COM-u, bila dostatna. Mi obiteljski liječnici pokrivali bismo dežurstva vikendom, a noću bi na usluzi bio samo tim T1, objasnila je dr. Škopac.

- Lokalne vlasti prozvali smo jer mislimo na siromašne građane, bogati se ionako liječe u privatnim klinikama, po njih može doći i helikopter da ih prebaci u Zagreb ili u inozemstvo, poručila je ova liječnica i prije negoli je znala za "uzvraćeni udarac" gradonačelnika Demetlike. (Igor RADIĆ)

demetlika hitna pomoc rerorma reforma zdravstva društvo standard hzzo politika lijecenje zdravlje davor rimac