Demetlika: Besplatno parkiranje obećavaju samo politikanti!

Demetlika: Besplatno parkiranje obećavaju samo politikanti!

4.5.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - "Zahtjev zaposlenika i obrtnika u starom gradu da se ne uvede naplata parkiranja na tamošnjem Rialtu razmotrit ćemo sa stručnim službama", najavio je prvi čovjek Labina Tulio Demetlika na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Tom je zgodom, naime, lokalnim parlamentarcima uručena peticija s 200-tinjak potpisa kojom se traži izmjena njihove odluke otprije mjesec dana, kada su, glasovima članova vladajuće koalicije IDS-BDSH, veliki parking ispod Brda proglasili novom zonom naplate.

 

- Neki od nas moraju zbog prirode posla više puta dnevno koristiti automobil, našim mušterijama i gostima bit će otežan pristup, što će doprinijeti daljnjem propadanju starog grada. Prije takve odluke treba omogućiti kvalitetno parkiranje nama koji radimo i živimo ondje, piše u peticiji.

Odluku o uvođenju naplate tek treba donijeti gradonačelnik, koji je startno najavio cijenu od četiri kune po satu, i to u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna, uz paušalnu mjesečnu kartu za zaposlenike i stanare.

- Još je mjesec i pol za analize, da pokušamo izaći u susret građanima, no pritom treba voditi računa da je pred vratima turistička sezona i da svi živimo od silnih nameta koji se naplaćuju gostima, dodao je Demtlika. Primijetio je pritom da među potpisnicima "ima i onih koji niti su stanovnici starog Labina niti ondje imaju registrirane obrte".

- Svakodnevno svjedočimo neredu i gužvi, zakrčenosti Ulice Sv. Katarine i Titovog trga. Složili smo se da je rješenje u angažiranju prometnih redara, jer policija niti ima snage niti joj je kontrola parkiranja primarni posao. Grad je prije prijedloga odluke o zonama naplate stvorio uvjete za gornji Labin s izgrađenih oko 170 parkirnih mjesta kod novog rotora kraj groblja, na 800 metara od Titovog trga.

Posljednji među gradovima u Istri uvodimo takvu naplatu parkinga, sve s ciljem sigurnijeg i protočnijeg prometa, istaknuo je podeštot.

- Treba jasno i glasno reći da neke opcije ovu temu, obećavajući besplatno parkiranje,koriste za političko poentiranje, dometnuo je Demetlika, koji je reagirao na novinsku konferenciju SDP-a.

 

Gradski vijećnik te stranke Željko Ernečić, podsjetimo, besmislenom je ocijenio naplatu parkiranja u Labinu jer sav novac, kako je kazao, ide za plaće u gradskoj tvrtki Labin 2000. Najavio je usto da će SDP naplatu ukinuti "kada dođe u poziciju za to".

- Dvije pokrenute peticije za besplatno parkiranje pokazuju da su Labinjani očito sve više pogođeni odlukama gradske uprave. To je pozitivno i dobro za razvoj demokracije u gradu, kaže Ernečić.

Gradonačelnika je pitao hoće li štogod poduzeti glede peticije koju su inicirali obrtnici s tržnice - traže, naime, uvođenje besplatnog prvog sata parkiranja na tamošnjem Trgu labinskih rudara ne bi li markat postao frekventniji, time i povoljniji po poslovanje.

- Ondje s jedne strane imamo gospodarstvenike s takvim zahtjevom, a s druge roditelje đaka iz tamošnje

osnovne škole koji radi sigurnosti djece traže zabranu prometa na trgu. Skloniji sam placi bez automobila - to ćemo i ostvariti kada bude izgrađen parking iza crkve, odnosno nekadašnje stanice za tehnički pregled, odgovorio je Demetlika. Igor RADIĆ

  

Filipović: Spremni smo i na blokadu tržnice

 

 

Od obrtnika Vilima Filipovića, inicijatora peticije za uvođenje prvog sata besplatnog parkiranja na Trgu labinskih rudara kraj tržnice, doznajemo da je u tri tjedna prikupljeno 540 potpisa građana. Zahtjev će, veli, uskoro predati gradonačelniku Demetliki.

- Tu zavidnu brojku valja respektirati; to je zapravo nalog da se nešto učini. Gradonačelnikove izjave o novom parkiralištu su fantastika; to će realizirati kada i starački dom - za 20 godina. Nama obrtnicima i malim poljoprivrednicima koji prodaju na markatu treba konkretno rješenje odmah, za ravnopravne uvjete u odnosu na trgovačke centre, koji imaju svoja besplatna parkirališta.  Želimo čuti hoće li Demetlika uvažiti našu molbu. U protivnom, bit ćemo spremni blokirati promet kraj tržnice, simbolično bez tenzija. Ovo nije političko pitanje, već bitka za kakvo radno mjesto, poručuje Filipović.

Parking se trenutno na placi kraj markata zarezuje četiri kune za svaku uru od 7 do 14 sati.

 

demetlika tulio demetlika vilim filipovic parkiranje naplata parking trg labinskih rudara politika politikanstvo demagogija željko ernecic