[Demantij] Nansi Tireli: Mario Radešić i Damir Ilić, bivši članovi Hrvatskih laburista, obmanjuju javnost!

[Demantij] Nansi Tireli: Mario Radešić i Damir Ilić, bivši članovi Hrvatskih laburista, obmanjuju javnost!

21.10.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Gospoda Mario Radešić i Damir Ilić, donedavni članovi Hrvatskih laburista - Stranke rada iznijeli na press konferenciji održanoj 19. listopada 2015. iznijeli su nekoliko neistina o razlozima izlaska iz Hrvatskih laburista.

Prva neistina je da nisu bili uključeni u odlučivanju o koaliciji u kojoj se danas nalazimo. Gospodin Ilić, kao predsjednik podružnice, bio je pozivan i odazivao se na unutarstranačke rasprave o koaliciji, mjesecima prije nego li je donesena odluka na Nacionalnom vijeću kojeg je i on bio član i dignuo je ruku za takvu odluku!

Druga neistina je da je stranka donijela stav ili dokument o regionalizaciji Hrvatske, a osobito nikada nismo raspravljali o statusu Istre. Jasno je da ga nismo mogli niti dovoditi u pitanje. Radešić i Ilić na taj način brane Istru od izmišljene i nepostojeće prijetnje, ali im očito to treba kao bi uljepšali svoje političko konvertitstvo.

Treća neistina je da smo o aktualnoj vladi govorili isključivo negativno. Istina je da smo vladu prozivali radi nekih odluka koje smo ocjenjivali kao "neoliberalne", to stoji i danas. Istina je i da smo vladu prozivali radi nečinjenja odnosno radi onoga što smo smatrali da treba činiti, a nije činila. Primjer toga je bila i zaštita građana od udara financijskog sektora, osobito u vezi devizne klauzule i "švicarca". Doista smo bili vrlo kritički, osobito u prve dvije godine mandata, prema radu aktualne vlade, ali smo isto tako i podržali neke poteze, počev od fiskalizacije, predstečajnih nagodbi (i tu smo bili kritični radi nedostataka modela) i nekih drugih poteza. Činjenica je da smo potakli neke važne odluke vlade, kao što je povećanje minimalne plaće s posljedicama utjecaja na potrošnju i rast BDP-a. I dogodilo se! Kao što se dogodilo da kraju mandata ove vlade obilježe dvije za nas vrlo značajne odluke, a riječ je o kreditima u "švicarcima" i zaštiti građana koji imaju ugovore s Raiffeisen zadrugama.

Četvrta neistina je da je iz stranke u Istri izašlo 170 članova koji su im se pridružili u ovom trenutku.

Očito je da gospoda Radeljić i Ilić obmanjuju javnost radi nekih osobnih interesa. Pokušaj nanošenja štete svojoj bivšoj stranci govori ponajviše o njima i vjerujem da će to građani prepoznati. Hrvatski laburisti ušli su u koaliciju nakon transparentne i demokratske procedure u stranci, a poznato je da je još 2012. godine bivši predsjednik Lesar u jednom intervjuu jasno najavio mogućnost da Laburisti budu dio koalicije na vlasti, osobito s obzirom na činjenicu da nikako ne želimo podržati povratak HDZ-a na vlast. I to sad činimo, znaju to naši bivši kolege.

Nansi Tireli
predsjednica

 

 

Foto: laburisti.hr

 

 

laburisti politika demantij izbori izbori 2015 parlamentarni izbori nansi tireli