Delegacije Grada i Županije na radnom sastanku: Istarska županija podržava ključne projekte Grada Labina

Delegacije Grada i Županije na radnom sastanku: Istarska županija podržava ključne projekte Grada Labina

25.4.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Dans je u prostorijama Grada Labina, a na poziv gradonačelnika Valtera Glavičića održan radni sastanak s županom Borisom Miletićem i zamjenicima župana, Tuliom Demetlika i Jessicom Acquavita. S obzirom na više različitih tema, sastanku su prisustvovali i resorni pročelnici Županije i Grada i direktori gradskih javnih poduzeća.


Kao prva i jedna od najvažnijih bila je tema kupnje fiksnog mamografa za labinsku ispostavu Doma zdravlja te su prilikom ove točke dnevnog reda današnjem sastanku prisustvovali i predstavnici Lige protiv raka Labin, predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina Eni Modrušan te dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlje i  voditelj Ispostave Buzet Elvis Černeka, dr. med. spec. kliničke radiologije.


Županu i suradnicima predstavljeno je jednoglasna odluka Gradskoga vijeća proistekla iz inicijative Lige protiv raka Labin za kupnju fiksnog mamografa. Gradonačelnik Glavičić još je jednom naglasio važnost ove teme i shvaćanja situacije kako Labin ovu uslugu ima dugi niz godina, ima potrebne stručnjake i povjerenje građana te je zajedničkim konsenzusom Gradskog vijeća, Lige protiv raka, Grada, Općina te naposljetku cjelokupne javnosti odlučeno kako će se nabavka mamografa izvršiti zbog dobrobiti svih ljudi Labinštine.


Župan Miletić istaknuo je kako Labin i svi drugi gradovi i općine, prvenstveno vodeći se mišljenjem struke, imaju slobodu odluke i izbora da, uz postojeće fiksne mamografe u Puli i Pazinu, te nabavkom novog mobilnog mamografa u sustavu IDZ-a, svojom inicijativom i vlastitim sredstvima nabave fiksni mamograf stacioniran na njihovom području, a u ovom konkretnom slučaju u Ispostavi Labin Istarskih doma zdravlja. Međutim, i taj mamograf u Labinu trebao bi biti najsuvremenije digitalne tehnologije kad govorimo o standardima u radiološkoj dijagnostici, te kompatibilan s dostignutom razinom digitalizacije Istarskih domova zdravlja, poput ostalih mamografa na području Istarske županije.


Osim mamografa koji je zasigurno jedna od najvažnijih tema današnjeg sastanka razgovaralo se i o temi Županijskog centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“, odnosno potpisivanju novog ugovora s istim, ali i aktualnoj problematici oko koncesijskih odobrenja na plaži Maslinica u Rapcu i pitanje transporta čamaca kroz autokamp Maslinica. Oko potonje teme predstavnici Grada i Županije složili su se kako je to proces kojim trenutno upravlja nadležna sudska institucija te da će poštovati njegovu konačnu odluku.


Uz mnoge teme i zaista operativan radni sastanak Grada i Županije mnogo se razgovaralo i o koracima koje Labin svakodnevno poduzima po pitanju rudarske baštine i stvaranja jedinstvene turističke priče te su predstavnicima Županije predstavljeni sljedeći koraci ka ovom cilju odnosno spuštanju u rudarske tunele ispod Labina.


Ono što je gradonačelnik Glavičić posebno istaknuo jest činjenica da su nedavno ostvareni međunarodni kontakti i njihova iskustva u ovakvim projektima nešto je što Labinu u kratkom roku donosi mnogo po pitanju realizacije. Prvi korak je ugradnja lifta na labinski šoht, za što će uskoro biti gotov i glavni projekt te je Labin uz partnere spreman na kandidaturu za sufinanciranje krucijalnog dijela cjelokupnog projekta pretvaranja rudarske u turističku priču.


Nakon toga, najavljena su i daljnja ulaganja Županijske uprave za ceste na području Grada Labina, a prva je nastavak druge faze obnove ceste kroz kapelicu koja kreće kroz par dana, vrijedna je 8 milijuna kuna, a nakon što je prošle godine dovršena prva faza vrijedna oko 5,5 milijuna kuna, ovo labinsko naselje kroz koji je svakodnevno sve veći promet dobiva potpuno obnovljen kolnik uz novi nogostup i infrastrukturu.


Za sam kraj današnjeg susreta, Gradonačelnik i Župan sa svojim suradnicima posjetili su i gradilište Doma za starije Labin koji odlično napreduje te su u tijeku završni radovi kabliranja elektroinstalacija, započelo je unutarnje žbukanje zidova te se izvode i radovi u okolišu samog objekta. Jedna je ovo od najvažnijih i kapitalnih investicija u Labinu, a Grad i Županija u ovom projektu sudjeluju u jednakim omjerima investicije, odnosno svaki s 50 posto vrijednosti iste.


„Današnji radni sastanak s županom Miletićem, Zamjenicima župana te delegacijom Županije bio je vrlo konkretan i operativan. Moram spomenuti kako je pokrenuta inicijativa za potpisivanjem sporazuma o sufinanciranju MKS-a od strane Grada Labina, općine Sv. Nedelja, Istarske županije i Turističkih zajednica Grada Labina i općine Sv. Nedelja. Uz mnoge teme, drago nam je da je Županija pokazala razumijevanje za želju Labinjana i Labinjanki, ali  i cijele Labinštine oko pitanja nabavke stacionarnog mamografa. Tema je to za koju su nam naši sugrađani dali povjerenje da nabavkom istog zadržimo standard na koji smo naviknuti u protekla dva desetljeća koliko je Labin imao vlastiti mamograf. Ovo je još jedan od projekata kojima zajednički dižemo standarde, a uz obnove cesta, gradnju Doma za starije, projekte u kulturi i mnoge druge čime zasigurno stvaramo razliku kojom ne razvijamo samo Labin i Labinštinu već i čitavu Istru.“ – istaknuo je na samom kraju sastanka labinski gradonačelnik Valter Glavičić.


Zadovoljstvo radnim sastankom izrazio je i župan Miletić, kazavši da je suradnja Županije, gradova i općina važna za realizaciju projekata koji će doprinijeti unapređenju životnog standarda građana. Kao najbolji primjer za područje šire Labinštine, župan je izdvojio izgradnju Doma za starije osobe, u čije se financiranje Istarska županija uključila iako nije osnivač Doma. Podsjetio je i na vrijednu investiciju županijske ustanove Istarskih domova zdravlja u labinski stacionar, koji je adaptiran, ali i brojna županijska ulaganja u cestovnu infrastrukturu na tom području.


boris miletić valter glavičić dom umirovljenika