DEAN ZAHTILA: ISTARSKA ŽUPANIJA SUSPENDIRALA JE KULTURU! Silne odjele za kulturu na minimalac, a ušteđena sredstva u kulturu!

DEAN ZAHTILA: ISTARSKA ŽUPANIJA SUSPENDIRALA JE KULTURU! Silne odjele za kulturu na minimalac, a ušteđena sredstva u kulturu!

2.4.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

S neupitnim međunarodnim renomeom, Labin Art Express XXI jedna je od najutjecajnijih nezavisnih kulturnih i umjetničkih organizacija u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Zbog svog underground položaja još od osnivanja 1991. godine (a 1998. i otvaranja međunarodnog multimedijalnog kulturnog centra "Lamparna" te time prvog koraka u realizaciji njihovog kapitalnog projekta "Podzemni grad XXI" i uspostave prvog pravog futurističkog podzemnog grada na svijetu, u napuštenim tunelima i halama bivšeg rudnika ugljena u Labinu, 160 metara ispod razine) Labin Art Express ima gotovo kultni status u regiji, Europi i svijetu. To se vidi i iz donacija koje ova neprofitna organizacija dobiva primarno iz Europe, a svega do pet posto svog godišnjeg budžeta od lokalnih vlasti i Istarske Županije.

Unatoč tome, vodeće ljude Labin Art Expressa, kao i sve ostale nezavisne kulturnjake u Istri šokirala je ovotjedna odluka Istarske županije o obustavi financiranja programa javnih potreba   u kulturi u ovoj godini, koje se odnose na udruge, odnosno izvaninstitucionalnu kulturu, u koju spada i L.A.E. Suštinu tu odluke o obustavi u za financiranje gotovo sinkrono slijedili su odlukama o obustavi financiranja Grad Pula i Turistička zajednica Pule, što će dodatno egzistencijalno zakucati nezavisne i samostalne umjetnike i umjetničke organizacije u najvećem istarskom gradu.

S osnivačem Labin Art Expressa Deanom Zahtilom razgovaramo dan nakon izjave županijskog pročelnika za kulturu Vladimira Torbice u našem listu, koji je odluku o obustavi financiranja obrazložio pandemijom koronavirusa zbog koje će, kako je rekao, doći do dramatičnog poremećaja u prihodima Istarske županije.

- Kako ste doživjeli odluku Istarske županije o obustavi financiranja udruga u kulturi?

- Totalno je ishitrena! Ne razumijem zbog čega nisu mogli pričekati stav Ministarstva kulture koje nam je, usput, već uplatilo 80 posto sredstava za sve naše projekte u ovoj godini, a preostalih 20 posto će nam isplatiti po standardnoj proceduri nakon predaje završnog izvještaja. Ministarstvo će nam dozvoliti i prenamjene sredstava ukoliko ne budemo mogli realizirati neke planirane aktivnosti. Ministarstvo kulture, dakle, nastoji održati kulturu živom, i to je po meni jedini način. A ne da Istarska županija prekine ovaj, u biti, drugi natječaj. Treba naime znati da je prvi natječaj za institucionalnu kulturu već realiziran i već su, po mojim saznanjima, nekima isplatili jedan dio sredstava. Time je Istarska županija sve udruge u kulturi, sve umjetničke organizacije u izvaninstitucionalnoj kulturi, koji su sudjelovali u ovom drugom natječaju, dovela u neravnopravni položaj. Ako je za institucionalnu kulturu proveden natječaj, sklopljeni ugovori s pojedinim korisnicima, nekima već isplaćena i sredstava, to bi isto trebalo napraviti i za drug krug natječaj.

- Što ste realno očekivali?

- Očekivao sam da će Županija na temelju odgovora o procjeni programa (recimo, jasno je da se da neki program prvotno planiran u svibnju neće moći održati), donijeti odluku o financiranju izvaninstitucionalnih kulturnjaka, i to za realne programe, da će sklopiti ugovor i isplatiti sredstva. Jer, ako ti prekidaš natječaj za javne potrebe u kulturi, onda javnih potreba ni nema! Nema ni kulture u ovoj godini! E onda nema potrebe ni za županijskim odjelom za kulturu, kao ni za odjelom za kulturu u svakom gradu i općini u Istri! Oni trenutno nemaju što raditi, onda nema potrebe za tim odjelima.

- Kako uštedjeti na tim odjelima?

- Ako nema kulture, poslodavac ih - to su jedinice lokalne samouprave - ne može ni financirati, pa neka ih država financira s minimalnim dohotkom, a neka se ušteđena sredstva ulože u ostvarive programe u kulturi. Ne može se imati i financirati te silne odjele za kulturu, a nemati novce za kulturne programe.

Drugo, prema mojim saznanjima, Ministarstvo kulture uskoro će, za otprilike tjedan dana, donijeti mjere kojima će svi zaposleni u kulturi, pa i nezavisni kulturnjaci dobiti sredstva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU


Autor: Zoran ANGELESKI

dean zahtila labnin art express kultura korona korona virus