Dean Barbić i Mateo Lazarić,jedini iz Istre najtjecali su se u kategoriji samostalnih istraživačkih radova iz fizike

Dean Barbić i Mateo Lazarić,jedini iz Istre najtjecali su se u kategoriji samostalnih istraživačkih radova iz fizike

10.5.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dean Barbić i Mateo Lazarić, učenici II. razreda elektrotehničke škole SŠ Mate Blažine Labin, jedini iz Istre natjecali su se u kategoriji samostalnih istraživačkih radova na Državnom natjecanju i smotri iz fizike održanom u Poreču. Njihov istraživački rad nosi naslov: Magnetsko polje unutar i van vodiča. Oni su jedini u ovoj kategoriji prezentirali svoj rad drugi dan natjecanja, zato što je Dean bio spriječen doći u predviđenom terminu, jer je sudjelovao na Državnom natjecanju iz osnova elektrotehnike u Zagrebu i osvojio 13. mjesto (od tridesetak natjecatelja iz cijele Hrvatske).

Njihov mentor je Željko Brenčić, prof. fizike i elektrotehnike.

Deanu i Mateu je ovo prvo iskustvo u natjecanjima u području eksperimentalnih radova. Kažu da su uspjeli pokazati naučeno, zadovoljni su sa svojom prezentacijom rada. Mjerili su magnetsko polje u vodiču i izvan vodiča. Vrijednosti koje su dobili mjerenjem su objektivne, i naglašavaju da ovo područje fizike nije u nastavnom planu njihovog usmjerenja. Kažu da njihov rad nije bio samo demonstracija, već eksperimentalna potvrda zakonitosti magnetskog polja unutar i izvan vodiča.

 

Parentium.com

Povezani članak:

Smotra samostalnih istraživačkih radova iz fizike 

Dean Barbić Mateo Lazarić Državno natjecanje elektrotehnika Srednja škola Mate Blažine Željko Brenčić fizika najtjecanje istraživački rad obrazovanje