Davorka Smoković lažirala putne naloge?

Davorka Smoković  lažirala putne naloge?

4.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Pod optužbom u  zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja službene  isprave proteklog tjedna je u  Županijskom sudu u Rijeci  započelo suđenje bivšoj pazinskoj općinskoj državnoj  odvjetnici Davorki Smoković. Prema USKOK-ovoj optužnici Smoković se tereti da  je kao državna odvjetnica izdala ukupno 260 putnih naloga na svoje ime, koristila na  putovanjima službeno vozilo,  no da je u putnim troškovima prikazala kao da je koristila privatni automobil.

Fiktivna putovanjaTakođer, i da se u slučaju 103 putna naloga radilo o fiktivnim putovanjima na kojima uopće nije bila, dok je u slučaju 157 naloga stvarno otputovala, ali da je prikazala kako je u služ-bene svrhe koristila privatni automobil. Tereti se da je, obračunavanjem takvih troškova putovanja, oštetila državni proračun i sebi pribavila imovinsku korist u iznosu od 59.994,60 kuna na koliko i glasi imovinski zahtjev. Na navode optuž-nice izjasnila se kako se ne smatra krivom te osporava imovinski zahtjev. Obranu će iznositi na kraju dokaznog postupka.

- Ovo je meni namješten proces. To je bila era lova na vještice. Niti jedan nalog nisam ja ispunila, niti jednu isplatu nisam primila u gotovini. Ono što mi je isplaćeno na račun, to stoji. Muljati s putnim nalozima u državnom odvjetništvu bilo bi glupo jer se sve može lako provjeriti. Zašto su svjedoci lagali to ću dokazati ovdje pred vama. Moja jedina odgovornost jest što sam tada bila šef i sve uz povjerenje potpisivala. Nisam likvidirala niti jedan putni nalog, niti ih obračunavala. Potrošila sam svoj auto za potrebe državnog odvjetništva.

 

Od dana od kada sam ja od tamo otišla meni je život uništen. Preko noći sam od zvijezde odvjetništva postala kriminalka.

 

Jedina optužena

 

Zašto šefica računovodstva i ostali nisu optuženi ako je to protivno zakonu, rekla je Smoković pred sudskim vijećem u uvodnom govoru. Pročitana je zatim brojna dokumentacija koja se već nalazi u spisu, nakon čega je rasprava odgođena za početak svibnja za kada će biti pozvan niz svjedoka.

Š. BRNČIĆ

davorka smoković kriminal odo okrivljenik kazneni postupak putni nalozi