Dani smijeha Kod Špine

Dani smijeha Kod Špine

24.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Proteklog tjedna na programu Labin Art Republike bila je stand-up komedija: od ponedjeljka do srijede održavala se radionica o ovoj umjetnosti, a od četvrtka do petka Festival stand-up komedije

Panč Labin, na kojemu su nastupili komičari iz Hrvatske Slovenije i Srbije.

Oba događaja vodila je Marina Orsag iz Zagreba, prva hrvatska stand-up komičarka.

Prve večeri na pozornicu Kod špine izašli su amateri: Timea Vojković, Ante Ravlić, Teo Starčević i Dino Dobošić. Drugu večer salve smijeha izazivali su profesionalci Tin Sedlar, Aleks Curać Šarić, Perica Jerković, Tin Vodopivec, Domagoj Pinatarić te veteran s televizijskih ekrana Zlatan Zuhrić Zuhra. Isto se ponovilo treće večeri, kada je predstava održana u kinodvorani zbog ružnog vremena. Publiku su nasmijavali Goran Vugrinec, Andrea Andrassy, Goran Furjan, Tihomir Paravina, Vlatko Štampar i Srđan Dinčić. Orsag je svoje umijeće publici pokazivala u predasima između nastupa pojedinog komičara, odnosno najavljujući nastup novoga.

- Fenomenalno nam je bilo, oduševljeni smo publikom i atmosferom. Nadamo se da ćemo to ponoviti i dogodine, bali i da ćemo tijekom godine prolaziti ovuda. Trenutno u Hrvatskoj imamo dvanaestak stand-up komičara, uglavnom u Zagrebu, a ovim radionicama i festivalima pokušavamo stvoriti nove komičare po cijeloj zemlji, kazala je nakon završetka festivala Orsag.

Stand-up komedija nije gluma ili pričanje viceva, nego iznošenje svojih stavova o životnim pojavama koje nas uzrujavaju ili na neki drugi način pogađaju svojim proturječnostima ili apsurdima. Način izražavanja je apsolutno demokratski, odnosno može se o svakoj temi reći sve i ništa nije pošteđeno "panča", tj. Uboda ili žaoke, a pritom se koristi jezik svakodnevne komunikacije, koji uključuje obilje nepristojnih riječi, ali draž leži u tome što nema zamjeranja, nego se umjesto toga stvara zajedništvo u smijehu.

R. SELAN

labin panč komedija lar labin art republika marina orsag stand up komedija