Dani istarskog zvončića u Plominu

Dani istarskog zvončića u Plominu

31.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nastupom labinskih pjesnika Daniela Mohorovića, Suzane Mušković, Bože Glavičića, Malvine Mileta i Roberte Razzi u drevnom Plominu sinoć su započeli četvrti po redu Dani zvončića. Praznik poezije započeo je na ulazu u grad čitanjem pjesama Roberte Razzi, koja je na svoj osebujan način vodila kroz cijelu večer, nastavio se na više mjesta u gotovo razrušenom gradiću, a razbuktao na kuli Lombardi ispod zvonika crkve sv. Jurja, poznatoj po glagoljaškom tekstu na kamenom reljefu iz 12. stoljeća. Mjesto je to odakle se prostire širok pogled na Plominski zaljev i Kvarner, odakle su Plominjani pratili i dočekivali svoje mornare koji su plovili na plominskim jedrenjacima.

U vrlo opuštenoj atmosferi nizale su se recitacije i ugodni razgovori spomenutih pjesnika, koje su popraćene čestim pljeskom okupljenih, uz nastupe poznatih labinskih glazbenika Morin Kudić i Petra Koroljevića. I kao da je cijelo to vrijeme iznad njih dominirala ljepota malih prekrasnih endemskih zvončića, koji u grozdovima u punom cvatu prekrivaju mnoge ovdašnje fasade i druge kamene površine. Njima u čast ljubitelji prirode, koja je u okolici Plomina svojom ljepotom vrlo darežljiva, danas ujutro uputili su se na pješački pohod obližnjem vrhu Sisol. Poslijepodne će biti posvećeno kulturnom stvaralaštvu, među kojima će najviše pažnje zasigurno privlačiti ovdašnji mališani okupljeni u likovnoj radionici “Zvončić”. (MM)

Dani istarskog zvončića manifestacija Roberta Razzi Morin Kudić Robert Ferlin istarski zvončić Melvina Mileta Sisol Morin Kudić Petar Koroljević