Danas otvorenje pete izložbe u sklopu “Art kolonije” LABIN ART REPUBLIKE / MAJA HAMZIĆ – “Terminal Bršica”

Danas otvorenje pete izložbe u sklopu “Art kolonije” LABIN ART REPUBLIKE / MAJA HAMZIĆ – “Terminal Bršica”

5.8.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Program Art kolonija nastavlja se i ovaj ponedjeljak 5. kolovoza 2013. novom izložbom mladih neafirmiranih umjetnika, kreativaca kojima se tokom cijelog ljeta u sklopu Labin Art Republike otvorio prostor  crkvice Sv. Stjepana da svoja djela iz područja vizualne i primijenjene umjetnosti pokažu javnosti.

Večeras u 21 sat otvorenje je izložbe na kojoj će nam se predstaviti naša sugrađanka Maja Hamzić, inače studentica arhitekture na Univerzitetu IUAV - fakultetu arhitekture u Veneciji.

Riječ je o izložbi pod nazivom „Terminal Bršica", arhitektonskom projektu sastavljenom u dva dijela. Prvi dio sadrži analize područja - povijesti i razvoj terminala od njegovog nastanka pa sve do danas te utjecaj rudnika i rudarstva u Labinu, Raši i okolici kojim je terminal zauzeo drugo mjesto, odmah iza Genove po količini izvoza ugljena u Kraljevini Italiji. Drugi dio sadrži prijedlog prenamijene terminala radi njegovog oživljavanja. Terminal od 1979. godine služi za izvoz rezane drvne građe i otpremu stoke ali nažalost u posljednje dvije godine promet stoke je u cijelosti nestao s terminala a izvoz rezane drvne građe postepeno je opadao od 1991. godine da ga 1997. godine nije ni bilo. Terminal Bršica postao bi ribarska luka s tvornicom za preradu ribe i tržnicom.

Izložba Maje Hamzić ostaje otvorena do 11. kolovoza, a može se pogledati radnim danom i subotom od 10 do 13 i od 17 do 22 sata.

 

PR

 

 

lar labin art republika art kolonija izložba bršica maja hamzić