Danas obilježavamo Svjetski dan srca - aktivnosti u Labinu

Danas obilježavamo Svjetski dan srca - aktivnosti u Labinu

29.9.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svjetski dan srca obilježava se danas, 29. rujna pod sloganom "Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje". Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzroci smrti u cijelome svijetu i odgovorne su za 17,3 milijuna smrti svake godine, a očekuje se da će do 2030. taj broj porasti i do 23 milijuna. Povoljna je činjenica da se većina srčanožilnih bolesti može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti.

 

Aktivnosti u sklopu Dana srca pokreće Svjetska kardiološka federacija s  ciljem da se poveća javna svijest o prijetnji srčane bolesti i moždanog udara te o važnosti načina života koji pogoduje zdravlju srca kako bi se život ljudi učinio duljim i kvalitetnijim. U Hrvatskoj smrtnost od kardiovaskularnih bolesti iznosi 53% posto, a u Labinu 51%.

 

Rizici za srčanožilne bolesti na koje možemo utjecati uključuju:

 

• Povišen krvni tlak

• Pušenje

• Prekomjerna konzumacija alkohola

• Nezdrava prehrana

• Prekomjerna tjelesna težina

• Nedovoljna tjelesna aktivnost.


Prevencija kardiovaskularnih bolesti jedan je od zdravstvenih prioriteta Grada Labina te se tokom cijele godine trudimo organizirati i provoditi aktivnosti u cilju sprječavanja bolesti srca, rekreativne aktivnosti, edukacije i provođenje sustavnih aktivnosti u cilju poticanja svijesti o potrebi prevencije.

 

Mjerenje tlaka i kontrola šećera u krvi


Grad Labin putem projekta Labin – Zdravi grad, a u suradnji sa Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja – Ispostava “Dr. Lino Peršić” Labin, tradicionalno organizira mjerenje tlaka i kontrolu šećera u krvi za svoje sugrađane u Klubu umirovljenika Donji Labin na Trgu labinskih rudara u srijedu, 30. rujna  2015. godine od 8,00 sati.

 

 

 

dan srca srčane bolesti zdravlje prevencija mjerenje tlaka