Danas na bijenalu industrijske umjetnosti - četvrtak 25. 09. 2014. Labin - Program

Danas na bijenalu industrijske umjetnosti - četvrtak 25. 09. 2014. Labin - Program

25.9.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Zlatko Kopljar (HR), "K 13"

Zoran Todorović (RS), "Toplina"

Zlatko Kopljar (1962.), multimedijalni umjetnik, diplomirao je 1991.god. slikarstvo  na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Autor je mnogobrojnih samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2004. godine predstavljao je Republiku Hrvatsku na 26. bijenalu u Sao Paulu. Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.

Rad K13 (2007.) zasnovan je na umjetničko-istraživačkom postupku nadahnutom arhitektonskom i simboličkom dimenzijom zgrade TEŽ-a (Tvornica električnih žarulja). Zgrada TEŽ-a zaštićeni je industrijski pogon izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća po projektu arhitekta Lavoslava Horvata. Zgrada je bila namijenjene testiranju žarulja, pa je u zagrebačkoj industrijskoj zoni funkcionirala kao permanentna svjetlosna skulptura, svojevrsni svjetionik koji je na simboličkoj razini označavao najuspješnije dekade lokalnog industrijskog procvata. U današnjem proizvodnom procesu, ili bolje rečeno zamjeni lokalne proizvodnje uvozom robe, pogon postaje bespotreban. Tonjenje zgrade u mrak simbolizira i gašenje lokalne industrijske proizvodnje, a jedini način da se zgrada sačuva je prenamjena njene funkcije iz proizvodne u spomeničku. 

www.kopljar.net

 

Zoran Todorović (1965.), konceptualni umjetnik, diplomirao je 1992.god. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu gdje danas radi kao docent. U svojoj bogatoj izlagačkoj karijeri, Todorović je 2009. predstavljao Srbiju na 53. Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Beogradu.

Multimedijalni projekt Toplina (2009.) s kojim je nastupio na Venecijanskom bijenalu, sad u formi dokumentarnog materijala, videom i s nekoliko preostalih primjeraka od 1100 prekrivača napravljenih od ljudske kose (u 240 salona ošišano je približno 200.000 ljudi). Projekt se referira na otuđenost tehnokratskog društva, a da bi uopće bio realiziran, uključivao je i osnivanje tvrtke, pa je tijekom produkcije rada umjetnik bio i poduzetnik s 440 djelatnika.

www.zorantodorovic.com

 

Ostale izložbe u tijeku:

KuC "Lamparna": Laibach "Crveni reviri", Autopsia "Čelična knjiga", Kata Mijatović "Resume". Otvoreno svakog dana od 20:00 - 24:00.

Gradska knjižnica Labin: Damir Šolman "STARCITY". Otvoreno svakog dana, osim Subote i Nedjelje, od 18:00 -21:00.

 

 

PR

 

 

bijenale industrijske umjetnosti umjetnost lae labin art express dean zhatila