Danas je svjetski Dan voda: Kožljak ima najbolju vodu u Istri

Danas je svjetski Dan voda: Kožljak ima najbolju vodu u Istri

22.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ako primijenimo onu već otrcanu frazu da je voda nafta 21. stoljeća, onda Labinština svoj izvor nafte ima na obronku Sisola iznad Kožljaka u općini Kršan. Analize pokazuju da je voda koja ondje izvire najmekša u Istri i ima najbolja organoleptička svojstva, jednostavno rečeno: najukusnija je.

Izvor Kožljak bilo bi točnije zvati izvor Katun jer se nalazi iznad zaseoka s tim imenom, oko dva kilometara od pruge Lupoglav - Štalije, čijim prelaskom stupate u Park prirode Učka.

Izvor je u narodu od pamtivijeka poznat kao Rutak. Uređen je vjerojatno za vrijeme Austro-Ugarske, a kaptiran 1937. godine, kada je talijanska vlast izgradila vodovod prema Labinu, koji joj je tada bio posebno zanimljiv zbog ugljenokopa.

Ulazna kućica s mjernim instrumentima napretkom tehnologije zamijenjena je suvremenijom, ali sve je drugo ostalo isto kao prije 72 godine.

Izvora zapravo ima šest, raspoređenih duž pedesetak metara podzemnog tunela. Iz svakoga voda stiže u taložnicu, a iz nje se prelijeva u sabirni kanal kojim teče do cijevi sa sustavom za kloriranje, što zauzima još dvadesetak metara tunela. Odatle cijevima ide južno, najkraćim putem prema Labinu, i sjeverno, prema Kožljaku i Sušnjevici.

Vodovod Labin je 2001. godine dobio 20-godišnju koncesiju za iskorištavanje 17 litara u sekundi ili 536 tisuća prostornih metara vode godišnje.

- Obično se misli da je voda iz Kožljaka tako čista da se može odmah, bez prethodne dezinfekcije, piti ili puniti u boce i prodavati, ali nije tako. Ona zapravo veći dio godine ne zadovoljava uvjete za bakteriološki čistu vodu. To je ipak jako dobro, jer su ostali izvori neispravni tijekom cijele godine, kaže Mario Hrvatin, rukovoditelj službe za pročišćavanje i kontrolu kvalitete vode. (R. SELAN)

 

svjetski dan voda voda zdravlje dan voda kožljak vodoopskrba