Danas i idućih stotinu godina da slavimo ovaj dan kao simbol hrabrosti, dostojanstva i pobjede nad nepravdom!

Danas i idućih stotinu godina da slavimo ovaj dan kao simbol hrabrosti, dostojanstva i pobjede nad nepravdom!

3.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pjesma gradu mom, lirska večer nabijena emocijom sinoć je do posljednjeg mjesta ispunila gradsko kino. Uz brojne sugrađane, ponosne potomke kovara, događaj koji slavi najveći povijesni događaj Labinštine uveličali su i brojni uzvanici. Tako su uz domaćine, gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenicu gradonačelnika Federiku Mohorović Čekada i predsjednicu Gradskog vijeća Eni Modrušan, svečanosti prisustvovali i istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, saborski zastupnici Emil Daus i Marin Lerotić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković, načelnik Općine Pićan Dean Močinić, načelnik Općine Kršan Roman Carić te načelnik Općine Barban Dalibor Paus.

„U Labinu su moje emocije uvijek posebne, zbog korijena moje obitelji, i stare besede, kova je naša, koja i danas ima veliku težinu. Moj nono bio je kovar. I nikad ne zobin besedi, moje pokojne none, kako je to bio težak život. Domislimo se, kako su ljudi nekad živjeli, ni bilo samo poč va jamu. Naši nonići su prije svega sačuvali naš ponos,  naš istarski kapric, znali su ustati i dignuti se protiv nepravde, fašizma. Labinska republika i Proštinska buna, kolijevke su europskog antifašizma. Znali su reći „Ne“, nepravdi siromahi, i  z golem rukami riskirali svoj život. Mi koji ovdje živimo, a posebice koji obnašamo političke funkcije, trebamo se zapitati do koje mjere smo spremni ići, i  što učiniti da bi naš narod živio bolje. A ima puno toga.“ – istaknuo je između ostalog istarski župan, Boris Miletić te još jednom čestitao Dan Labinske republike.

„Danas slavimo Dan Labinske republike, a ja sam kovarev nuk,  i na današnji dan posebno - ponosni Labinjan. Potomak onih koji su prvi u Europi i  svijetu, prepoznali neke od najvećih vrijednosti čovječanstva,  koje su temelj civilizacije i danas u 21. Stoljeću,  slobodu i pravdu.  Nažalost, još uvijek na iskušenju i još uvijek temelj nečije borbe. Ponosan sam, jer su naši nonići i none, sagradili dom ovdje, na crnom kamenu i crvenoj i bijeloj zemlji. U vremenima koja su bila puno teža, prepoznali su ovaj komadić raja i tvrdoglavo odlučili ostati na njemu. I opstati od svog rada,  žulja i znoja. Govoriti svojim jezikom ca ili ča, i živjeli na svom i po svom. Želimo više i bolje za sve nas, i nikada nećemo biti kočničari, zadovoljni ovime kako je, ili kako je bilo, pa sad polako. Prošlost mora biti vrednovana, a žrtve i trpljenja bilo koje vrste i oblika trebaju dobiti svoj pijetet. Nakon cijelog stoljeća okretanja nemilim sjećanjima na tamu podzemlja, prolivenu krv i težak život malog čovjeka, okrenimo priču. Gledajmo u smjeru koji nas veseli, ispunjava, usrećuje. Ja kovarev nuk i s ponosom gradonačelnik Labina, želim i jesam- optimista.  Želim da smo međusobno motivatori jedni drugima. Danas i idućih stotinu godina da slavimo ovaj dan kao simbol hrabrosti, dostojanstva i pobjede nad nepravdom. Upravo onim očima ispunjenim optimizmom, kakvima su  gledali naši rudari davne 1921. Naš kovar nije pokleknuo,  bio je vizionar. Zbog takvog rudara- kovara i danas smo  primjer  vizionarstva u Istri, državi, pa i svijetu. Ostanimo takvi, snažni i nepokolebljivi, uzdignuta čela i pratimo  svjetlo koje nam je ostavljeno u naslijeđe. Zbog njih. Zbog nas. A najviše – zbog naše djece“, rekao je gradonačelnik Glavičić i završio kovarskim pozdravom  „Sretno!“

Posebna zahvala gradonačelnika ali i svih sinoć okupljenih išla je izvođačima, umjetnicima, koji su zaista pružili posebnu notu svečanosti i uzdigli je na razinu kakvu i zaslužuje.

Edi Šiljak, Aldo Foško, Nicole Vidak, Aleksej Hrvatin, Amneris Ružić Fornažar, Bruno Falco, Robert Mikuljan i orkestar sastavljen od iskusnih glazbenika Gradskog orkestra Labin te mladih glazbenika, učenika labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana kao i narator i voditelj svečanosti proslavljeni hrvatski glumac rodom iz Šumbera, Edvin Liverić Bassani zaslužili su ogroman pljesak publike ali i duboki naklon za vrhunsku umjetničku večer punu emocija.

pjesma gradu mom dan labinske republike labinska republika