Danac Asgreen najbrži u Labinu u I. Etapi 5. Izdanja Istarskog proljeća voženoj u petak

Danac Asgreen najbrži u Labinu u I. Etapi 5. Izdanja Istarskog proljeća voženoj u petak

11.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Danac Kasper Asgreen, član Virtus Cyclinga, pobjednik je prve etape 15. Izdanja Istarskog proljeća koja je u dužini od 161 kilometra vožena od Poreča do Labina. Danac je najbolje odradio završni uspon na stari grad Labin ostavivši iza sebe za duljinu bicikla Norvežanina Krister Hagena (Coop), dok je treće mjesto osvojio još jedan član Vyrtus Cyclinga Danac Mikkel Frolich Honore. Ovom pobjedom Asgreen je preuzeo i ukupno vodstvo na utrci te će sutra startati u žutoj majici. Sjajno je utrku odradio i član Meridiana Kamena Josip Rumac koji je u konačnici osvojio šesto mjesto, dok je član Adria Mobila radoslav Rogina bio trinaesti.

Bijeg petorke

Sama utrka protekla je u bijegu petorice vozača koji su prednost počeli stvarati odmah po izlasku iz Poreča, da bi već na prvom brdskom cilju druge kategorije u Pazinu imali više od tri minute prednosti. Upravo je taj bijeg sjajno iskoristio Slovenac Žiga Horvat (Adria Mobil) koji je osvojio taj cilj u Pazinu, da bi potom uzeo i jedini prolazni cilj na današnjoj etapi, onaj u Svetvinčentu. No već tada se vodeća petorka raspala pa su u bijegu ostali samo Slovenac Horvat i Luksemburžanin Tom Wirtgen (Ago-Aqua Service), koji su uhvaćeni desetak kilometara prije cilja. Na posljednjem usponu iz Raše prema Labinu bilo je nekoliko solo pokušaja koji su ostali bez rezultata, pa je velika grupa vozača zajedno stigla do najvećeg uspona te se sve rješavalo u posljednjih nekoliko metara.

Sjajni Rumac

Sutra je na rasporedu druga etapa od Poreča do Oprtlja koja u samoj završnici ima izuzetno zahtjevan uspon koji bi mogao odlučiti i o ukupnom pobjedniku utrke. Izbornih reprezentacije Hrvatske i trener Meridiana Kamena Vinko Polončić zadovoljan je odrađenim u utrci.

- Shodno očekivanjima Rumac je zaista odradio sjajan posao i u konačnici bio odmah do najboljih u ovoj utrci. Ipak ostaje žal da se nitko od naših vozača nije uspio priključiti početnom bijegu, a veliki peh je u toj situaciji imao Maltar koji je krenuo za njima, ali mu je zbog prolaska preko jedne velike rupe oštećen bicikl pa smo imali puno posla da uopće nastavi utrku. U drugoj etapi najviše sigurno očekujemo od Rabottinija koji je zaostao tridesetak sekundi, ali mu profil staze u potpunosti odgovara i mogao bi napraviti dobar rezultat. (Robi FONOVIĆ)f

istarsko proljeće biciklizam sport