Dan vlaškog jezika 1.10. 2017.g.u Šušnjevici

Dan vlaškog jezika 1.10. 2017.g.u Šušnjevici

26.9.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U nedjelju, 1. listopada 2017. godine s početkom u 18:00 sati, održat će se u Šušnjevici u prostoru mjesnog odbora tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizatori manifestacije koja se održava u sklopu projekta Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika su udruga „Spod Učke" te udruga „Tragovi".

 

Na programu će biti prikazan film „Je letrika ubila štrige" koji je nastao u sklopu projekta (Ne)skrivena Istra čiji je cilj objediniti filmsku umjetnost te istarsku usmenu tradiciju pripovijedanja. Dokumentarno-igrani film "Je letrika ubila štrige" kroz priče kazivača o "fantastičnim" bićima Istre, štrigama, štrigunima, morama, štroligama, krsnicima, vukodlacima, na svim jezicima i narječjima koji se govore u Istri, prikazuje njeno bogato kulturno nasljeđe, raznolikost i ljepotu njenih krajolika, s posebnim naglaskom na još "neotkrivena" područja i ljepote Istre. Kazivači iz svih dijelova Istre, na autentičnom jeziku pričaju priče koje se ili tradicionalno pričaju u njihovom kraju ili su to priče koje su doživjeli njihovi bližnji, a o nekima govore kao o doživljaju „iz prve ruke".

 

Trajanje filma: 60 min. Godina prozivodnje: 2016. Produkcijska kuća je udruga „Spod Učke", a producent je Viviana Brkarić. Režiser: Cristian Criss Kolacio, scenaristi: Viviana Brkarić i Cristian Criss Kolacio, autor glazbe: Noel Šuran, glavna uloga: Refik Fiko Saliji , montažer: Željko Bobo Bobanović, tekst naracije: Mladen Blažević, narator: Paolo Zgrablić.

 

Manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske i Primorsko-goranske županije te općina Kršan i Matulji.

Kontakt: Viviana Brkarić, udruga.spoducke@gmail.com

 

krsan.hr

 

 

dan vlaškog jezika vaški jezik šušnjevica manjine istro rumunji viviana brkarić